Onna ontdekt Zwolle: Academiehuis Grote Kerk

Academiehuis Grote Kerk
Tip: ga bij de groene engel staan

Luister snel verder naar het audioverhaal van de Sassenpoort en de Broerenkerk. 

”Deze groene engel is gemaakt van glas. Een kunstenaar heeft dit gemaakt. Weet je dat deze groene engel ook een beetje bij Academiehuis Grote Kerk hoort? Kan je raden waarom?

Bovenop het Academiehuis is ook een beeld van een engel. Veel kleiner en niet van glas. Kijk maar eens goed. Gevonden? Het is de beschermengel van deze kerk.

Onna Challenge
Kijk nu weer goed naar de groene engel van glas. Vind je dat hij er heel vrolijk uitziet? Eigenlijk kijkt hij best serieus, zie je dat? Dat komt omdat het een beschermengel is, dus eigenlijk is hij heel stoer. Kan jij ook zo stoer kijken? Ga eens op je allerstoerst staan, zodat je er heel sterk uitziet en trek een heel dapper gezicht. Wauw, wat knap!

Wil jij meer weten? Luister dan nog even verder…

De engel op het dak is de beschermengel van Academiehuis Grote Kerk, de aartsengel Michaël. Daarom wordt deze kerk ook wel eens de Sint-Michaëlskerk genoemd. Wist je dat de kerk op een van de hoogste punten van de binnenstad is gebouwd? Op een rivierduin (een soort heuvel). Daarom was het een veilige plek die bij overstromingen niet onder water liep; iedereen vluchtte dan naar deze plek en namen hun paarden en koeien mee. Dat moet een kabaal geweest zijn!

Er stond hier eerst een veel kleinere kerk. Nog niet zo lang geleden is daar een stukje muur van gevonden. Dit is heel bijzonder, want soms denken we iets te weten over de geschiedenis van een plek, maar is daar niet altijd bewijs voor. Nu weten het zeker. Veel kerken hebben een toren, deze niet. Maar vroeger wel en dat was nog wel de hoogste toren van Nederland! Deze is ingestort nadat de bliksem drie keer in de toren sloeg. De hoogste toren hebben we dus niet meer in Zwolle, maar wel een heel mooie kerk met een beschermengel op het dak!

Onna Challenge
Hoe lang houd jij het vol om naast de engel in precies dezelfde houding te gaan staan, zonder te bewegen? Als je samen met iemand bent, kan je misschien wel een wedstrijdje houden! Of je laat jezelf op de foto zetten natuurlijk. Je kan er altijd nog bij zeggen als je de foto laat zien aan iemand, dat je er een uur hebt gestaan zo.”