Onna ontdekt Zwolle: Broerenkerk

De Broerenkerk

”Misschien ben je hier wel eens binnen geweest, er zit een grote boekenwinkel in. Vroeger was dit een kerk, de Broerenkerk heet het. Als je eromheen loopt, kan je zien dat het heel veel ramen heeft. Een paar daarvan zijn heel groot, zie je dat?

Onna Challenge
Kan jij het grote raam vinden met alle kleuren? Welke kleuren zie je allemaal?

Wil jij meer weten? Luister dan nog even verder…
Als jij hier wel eens binnen bent geweest, weet je denk ik al dat je nog goed kunt zien dat het vroeger een kerk was! Het orgel staat hierbinnen ook nog steeds bijvoorbeeld. Dat orgel wordt nog regelmatig bespeeld, misschien heb je dat wel eens gehoord toen je er rondliep. Maar ook als je niet naar binnen gaat, valt er wel wat over te vertellen natuurlijk. Bijvoorbeeld dat er hele mooie schilderingen op het plafond tevoorschijn kwamen, toen ze de kerk in 1983 gingen opknappen. Gewelfschilderingen heten die. Die kwamen onder de witte kalklaag vandaan, wat een mooie verrassing!

De Broerenkerk was onderdeel van het klooster, het andere gedeelte waar nu het conservatorium in zit. (Het conservatorium is de plek waar je studeert om een hele goede muzikant of zanger te worden). Toen de kerk in 1983 niet meer als kerk diende, werd de ruimte gebruikt als expositieruimte (dus bijvoorbeeld een fotograaf kon al zijn foto’s daar laten zien), en er werden ook festiviteiten georganiseerd. En sinds 2013 zit boekhandel Waanders er dus in.

Onna Challenge
Ga op zoek naar het glas-in-lood raam. Weet je wat dat is? Zoek maar eens naar een groot raam, dat er anders uitziet dan de andere ramen.

Dit kunstwerk van glas in lood is gemaakt door een Noorse kunstenaar! Kjell Nupen heette hij. Zie jij er iets in, of denk je dat het een abstract kunstwerk is, dus dat het niet iets moet voorstellen, maar dat het meer om de sfeer ervan gaat? Als jij er iets in ziet: wat dan? Of als je denkt dat het abstracte kunst is, wat vind jij er dan van?”