hanzejaar


Anno_Stadsmuseum


Facebook-f


Twitter


Instagram


Linkedin-in
VAN RIDDER ZWEDER TOT HANZEKOOPMAN

In 1407 werd Zwolle officieel lid van de Hanze. Het vormde de basis van de huidige typisch Zwolse identiteit. Maar hoe ging het er in die tijd echt aan toe? Dat maak je mee door de verhalen van de personages in die tijd te beleven. Bij ANNO Stadsmuseum Zwolle ben je van harte welkom bij de Hanze Expositie die je aan de hand van drie verschillende personages een beeld geeft van het leven in de Hanzestad in de 15e eeuw.


Lees meer >


PANORAMA HANZE LOCATIES

In de binnenstad maak je de Hanze mee via verschillende locaties die brengen naar het verleden, heden en de toekomst.

 

Ga aan boord van een kogge en laat je meenemen!

De hanze expositie brengt je drie verhalen van mensen die in de tijd van de Hanze in Zwolle woonden.

Je ontmoet op de verdieping Berent van Yrte, die als vertegenwoordiger van het stadsbestuur uit Zwolle aanwezig was bij het ondertekenen van de akte in Lübeck die ons officieel tot Hanzestad maakte.

Op de begane grond maak je kennis met Johannes van Ommen, één van de meest geliefde leerlingen van Geert Grote. Via zijn verhaal leer je meer over de ontwikkeling van de Moderne Devotie in Zwolle.

In het Drostenhuis hoor je de verhalen van Ghert Sobbe en Johan van Mynnesten. Deze laatste was een belangrijk kunstenaar in de Hanzeperiode.

In het Academiehuis vind je een unieke route die je oog in oog brengt met beschermengel Michael. Via de voormalige toren loop je omhoog naar de zolderverdieping om zo de historische binnenstad van grote hoogte gade te slaan.

Het Hanzeverhaal van Zwolle is anders dan dat van andere Hanzesteden om ons heen. Toen in 1308 de Ijssel afgedijkt werd werd Zwolle van het water afgesneden, een groot probleem voor de handel. Ontdek bij de Sassenpoort meer over dit gedonder over het water. In de poort zelf ontdek je Hanzeverhalen die alles met de Sassenpoort te maken hebben.

In de Schepenzaal heeft op 25 mei 1449 de enige internationale Hanzevergadering ooit in Zwolle plaatsgevonden. De vergadering vond plaats in het net-gereedgemaakte nieuwe stadhuis. Uit de stadsrekeningen weten we dat er niets aan de Hanzelieden heeft ontbroken, er werd onder andere 179 kwarten wijn geschonken die dag!

Zwolle van boven! Dat maak je mee in de Peperbus, want wie aan de skyline van Zwolle denkt, kan niet om deze toren heen. Zwolle eens bekijken vanuit het perspectief van de bus? Dan beklim je de 236 treden. Kun je in het midden even pauzeren om de film over Zwolle in de Hanzetijd te bekijken, een unieke 360 graden beleving!

CONNECT THE DOTS EN VIND HET VERBOND!

De Hanze escape is voor avonturiers, onderzoekers en speurneuzen die op een speelse manier meer over het Hanze verleden van Zwolle te weten willen komen.


Reserveer direct

HANZEJAAR SATELLIET LOCATIES

De binnenstad

De binnenstad is dé plek waar je de verhalen van de Hanze meemaakt. Met onder andere de interactieve beleving Panorama Hanze in het Academiehuis, de Hanze expositie bij ANNO Stadsmuseum Zwolle, historie in de Schepenzaal, verhalen van water bij de Sassenpoort en de 360 graden beleving in de Peperbus. De perfecte plek om de Hanze te voelen.

Lees meer >

Spoorzone

De spoorzone, nabij station Zwolle, is het bruisende tech en creative hart van de stad! Tijdens het Hanzejaar vind je hier het Hanze Art Station, waar je gedurende de zomer het PROTO-festival kunt vinden

Lees meer >

Harculo

Harculo is tijdens het hanzejaar dé plek om kunst en cultuur te ontdekken. Met de tentoonstelling ENERGY in de Koelwaterhal én de Ijsselbiënale, is deze prachtige plek in Harculo een absolute aanrader om te bezoeken!

Lees meer >

In samenwerking met:Contact

ANNO, Museum in de maak

Melkmarkt 41

8011MB Zwolle

T: 038-3030269
@: info@anno.nl

Openingstijden en kosten

Maandag: gesloten
Dinsdag t/m zondag: 10:00-17:00 uur

Het nieuwbouwgedeelte van museum ANNO is vrij toegankelijk. Voor het Drostenhuis werkt ANNO met betaalde toegangstickets.

Steun en fondsen

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zwolle, VriendenLoterij, provincie Overijssel, het Mondriaan Fonds, VSBFonds en BPD Cultuurfonds.


Anno_Stadsmuseum