Over ANNO

ANNO, museum in de maak

ANNO vertelt de verhalen van Zwolle. Het is een unieke plek in Nederland waar museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief samen onder één dak zijn te vinden. Het museum in de maak is het (t)huis van, voor en door Zwollenaren en toeristen van de stad. Het is hét vertrekpunt als je Zwolle beter wilt leren kennen.

Hoe gaat een stadsarcheoloog te werk? Wat kan je allemaal vinden in de archieven? En welke Zwollenaren hebben veel voor de geschiedenis van de stad betekend? Je ontdekt het allemaal bij ANNO! Dé plek waar onderzoek wordt gedaan naar de verhalen van Zwolle. ANNO is en blijft een museum in de maak. De verhalen van Zwolle kun je namelijk van verschillende kanten bekijken. Bij ANNO blijven we onderzoek doen naar al deze verhalen uit het verleden en het heden. Zo houden we onze geschiedenis levend en relevant. Doe jij mee?

Welkom bij ANNO

Begane grond (vrij toegankelijk)
Via het moderne, glazen gedeelte kom je het museum binnen. Hier staat een MeeMaker klaar om je te ontvangen en je meer te vertellen over ANNO.

Direct links is een blauwe ruimte die ‘Ontmoet Zwolle’ heet. Hier word je in vogelvlucht meegenomen door de geschiedenis van de stad aan de hand van een film. Geschiedenis is nooit af en daarom werkt ANNO continu aan nieuwe verhalen. Bijvoorbeeld in de naastgelegen ruimte: ‘Archeologie & Bouwhistorie’. Hier ontdek je hoe archeologen en bouwhistorici van de afdeling Erfgoed van de gemeente Zwolle elke dag weer een nieuw stukje geschiedenis ontdekken en hoe ze van een vondst naar een verhaal gaan. Vanaf de entreehal op de begane grond heb je ook toegang tot de Museumwinkel waar je leuke, unieke producten koopt over Zwolle. Ook kan je doorlopen naar het ANNO Café waar je terecht kan voor een heerlijke Zwolse maaltijd en in de Museumtuin heb je goed uitzicht op de iconische Peperbus.

Eerste verdieping (vrij toegankelijk)
Neem je via de entreehal de trap naar boven? Dan kom je uit op de ‘Verdieping’. Ieder onderzoek start met een vraag. Soms krijg je het antwoord dat je verwacht en andere keren ontstaat er een compleet nieuw verhaal. Wanneer de specialisten klaar zijn met hun werk laat ANNO zien wat ze hebben ontdekt. Hier ontdek je hoe onderzoeksresultaten ons nieuwe inzichten kunnen opleveren en dat geschiedenis altijd in de maak blijft, net als het museum.

Op de eerste verdieping vind je ook het ‘Archief’. Dit is de ruimte waar je onderzoek kunt doen in de archieven van de stad die worden beheerd door Collectie Overijssel. MeeMakers helpen je graag mee om meer te ontdekken over jouw Zwolse stamboom.

In het ‘Lokaal’ leren bezoekers van jong tot oud meer over het Zwolse erfgoed. Maak mee door zelf te onderzoeken, vragen te stellen en bronnen te bekijken. Kom jij ook langs met je klas, collega’s of alleen om meer over het erfgoed van Zwolle te leren?

Het huis van Zwollenaren (entreeticket)
In het monumentale Drostenhuis worden de verhalen van Zwollenaren verteld. Zwolle is een stad van mensen. Mensen met grote, sterke, mooie, bijzondere en soms ook schrijnende verhalen. De stad is de optelsom van al haar bewoners en hun verhalen, van vroeger en van nu. In het Drostenhuis ontmoet je een paar van deze bekende en ook onbekende Zwollenaren. Ze vertellen je wat Zwolle voor hen betekent heeft én zij voor Zwolle.

Q&A

Wil je meer weten? Bekijk hier dan de antwoorden op de veelgestelde vragen: FAQ ANNO of plan je bezoek aan het museum.

Deze site wordt beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.