Onna ontdekt Zwolle – de Peperbus

De Peperbus

”We staan nu bij de Peperbus. Kijk eens omhoog, wat een hoge toren hè? Eigenlijk heet deze toren: ‘Onze-Lieve-Vrouwetoren’. Dus we hebben een hele lieve toren in Zwolle! Wat vind jij de leukste naam: Peperbus? Of Onze-Lieve-Vrouwetoren?

Onna Challenge
Als je bij de ingang staat, kan je boven de rode deuren in de muur een beeldje ontdekken, zie je dat? Kan je zien dat er een kind op schoot zit bij zijn moeder?

Wil jij meer weten? Luister dan nog even verder…
Ik denk dat je wel eens van de Peperbus gehoord hebt. Het is een heel bekende toren in Zwolle. Als je met de auto naar een andere stad bent gereden en je komt weer terug, dan zie je de Peperbus altijd als je Zwolle weer binnenrijdt. Voor mij voelt het altijd weer als ‘thuis’, als ik de Peperbus weer zie. Heb jij dat ook? Let er anders maar eens op als je weer eens een ritje met de auto hebt gemaakt. Of de bus natuurlijk!

Maar ja, er valt nog veel meer over de Peperbus te vertellen. Waarom zou het eigenlijk ‘Peperbus’ heten denk je?

Eigenlijk is ‘Peperbus’ een bijnaam, omdat de vorm van de toren op een houdertje lijkt waar peper in zit, waar je mee kan koken. In het echt heet de toren: ‘Onze-Lieve-Vrouwetoren’. Het heet zo omdat de kerk die aan de toren vastzit, zo heet: ‘Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming’. En de kerk heet dan eigenlijk weer ‘basiliek’. Ingewikkeld hè? Daarom noem ik het gewoon de Peperbus.

De bovenkant zag er heel lang geleden anders uit, het had gewoon een plat dak! Maar omdat ze wilden dat deze toren meer zou opvallen, hebben ze er een nieuw dak op gezet. Daarna kwam er brand die de toren verwoestte. Toen moest er dus weer een nieuw dak op en dat werd deze. Als je het leuk vindt om te zien hoe al die torens eruit hebben gezien, kijk dan maar eens op de telefoon waarop je deze audio hoort.

Vroeger kwam er makkelijker brand dan nu, toen wisten we er nog niet zoveel van. De toren en de stad zijn nu beter beschermd tegen brand. Dus ik denk wel dat de toren nu wel gewoon zo blijft!

Onna Challenge
Als je aan de voorkant staat, zie je boven de rode deuren een beeldje in de muur. Wat zie jij erin? Vind je het een mooi beeld? Dit beeld is er pas veel later in gemaakt (in 1996), waarom zouden ze dit beeld gemaakt hebben denk je?

Het is een afbeelding van Maria met Jezus die op haar schoot zit, gemaakt door een Zwolse kunstenaar, Tom Waterreus. Nu je dat weet, kijk dan nog eens naar het beeld; zie je nu wat anders?”