Onna ontdekt Zwolle: de Fundatie

Museum de Fundatie
Tip: ga aan de overkant staan, bij theater Odeon, dan kan je de Fundatie goed zien.

”Wauw, wat een groot gebouw hè? Wat zie je allemaal? Zie je het grote ding op het dak liggen? Waar vind je het op lijken? Ik heb al van alles gehoord waar mensen het op vinden lijken! Zal ik je vertellen dat ze een wolk nagemaakt hebben? Kan je dat zien? In dit gebouw is een museum. Daar hangen veel schilderijen, en ook hele mooie foto’s, en nog veel meer.

Onna Challenge
Ga het museum nu maar eens van dichtbij bekijken. Hoeveel traptreden tel je? Hoe vaak kan je op en neer de trap op? Kan je ook heel snel? Of juist heeeel langzaam?

Wil jij meer weten? Luister dan nog even verder…
Misschien ben je al eens in dit museum geweest, de Fundatie, met school bijvoorbeeld. Binnen is veel te zien; schilderijen, maar ook foto’s en voorwerpen. Een aantal daarvan is altijd te zien, we noemen dat ‘de vaste collectie’, maar er zijn ook wisselende tentoonstellingen. Dus dat zijn dan bijvoorbeeld schilderijen die een paar maanden te zien zijn en daarna weer naar een ander museum gaan.

Het gebouw zelf, dat je vanaf de overkant goed kan zien, ziet er best bijzonder uit vind je niet? Zie je dat het eigenlijk uit twee delen bestaat? Waaraan zie je dat?

Het is gebouwd tussen 1838 en 1841. Het was eerst een rechtbank voor het een museum werd. Ze probeerden het in de stijl van de oude Grieken en Romeinen te bouwen, dat heet de neoclassicistische bouwstijl. (Als je straks thuis indruk wilt maken, leer dan dit moeilijke woord uit je hoofd! [Woord nog eens herhalen]) Je kunt die bouwstijl bijvoorbeeld herkennen aan de pilaren. Zie jij nog meer dat je herkent van Grieken en Romeinen?

En wat is dan het tweede deel van het gebouw denk je, dat er later bijgekomen is? Dat ziet er dus anders uit dan die bouwstijl met de moeilijke naam. Je ziet het denk ik wel; het is dat grote ding dat bovenop ligt, de koepel. Waar vind jij het op lijken? Vind je het mooi?

Het is ontworpen door een architect, Hubert-Jan Henket, en het is een uitbreiding van het museum, twee extra verdiepingen er bovenop. Je kunt daar dus in rondlopen en de kunst bekijken die er te zien is, maar je kunt ook door dat grote raam heel ver over Zwolle naar buiten kijken. Zie je de raampjes?

Onna Challenge
Tijd voor een beetje actie! Steek over (eerst links-rechts-links kijken natuurlijk) en doe een wedstrijdje met jezelf of met wie je bij je hebt, hoe vaak je de trappen op en neer kunt rennen. Tel de treden, hoe ver kom je?