Onna ontdekt Zwolle: Fundatie

Museum de Fundatie
Tip: pas op met oversteken, want hier is een autoweg door de binnenstad. 

”Wauw, wat een groot gebouw hè? Wat zie je allemaal? Zie je het grote ding op het dak liggen? Waar vind je het op lijken? Ik heb al van alles gehoord waar mensen het op vinden lijken! Zal ik je vertellen dat ze een wolk nagemaakt hebben? Kan je dat zien? In dit gebouw is een museum. Daar hangen veel schilderijen, en ook hele mooie foto’s, en nog veel meer.

Onna Challenge
Zie je de grote trap bij de ingang? Hoeveel traptreden tel je? Hoe vaak kan je op en neer de trap op? Kan je ook heel snel? Of juist heeeel langzaam?

Wil jij meer weten? Luister dan nog even verder…

Misschien ben je al eens in dit museum geweest, de Fundatie, met school bijvoorbeeld. Binnen is veel te zien; schilderijen, maar ook foto’s en voorwerpen. Een aantal daarvan is altijd te zien, we noemen dat ‘de vaste collectie’, maar er zijn ook wisselende tentoonstellingen. Dus bijvoorbeeld schilderijen die een paar maanden te zien zijn en daarna weer naar een ander museum gaan.

Het gebouw ziet er best bijzonder uit vind je niet? Zie je dat het eigenlijk uit twee delen bestaat? Waaraan zie je dat?

Heel vroeger was dit gebouw eerst een rechtbank voor het een museum werd. Ze probeerden het in de stijl van de oude Grieken en Romeinen te bouwen, dat heet de neoclassicistische bouwstijl. Als je straks thuis indruk wilt maken, leer dan dit moeilijke woord uit je hoofd! Neo-classicis-tische… Je kunt die bouwstijl bijvoorbeeld herkennen aan de pilaren. Zie jij nog meer dat je herkent van Grieken en Romeinen?

En wat is dan het tweede deel van het gebouw denk je, dat er later bijgekomen is? Dat ziet er dus anders uit dan die bouwstijl met de moeilijke naam. Je ziet het denk ik wel; het is dat grote ding dat bovenop ligt, de koepel, wat dus een wolk voorstelt.

Het is een uitbreiding van het museum, twee extra verdiepingen er bovenop. Je kunt daar rondlopen en de kunst bekijken die er te zien is, maar je kunt ook door dat grote raam heel ver over Zwolle naar buiten kijken. Zie je de raampjes?

Onna Challenge
Wist jij dat je hier op best wel een cultureel stukje van Zwolle staat? Niet alleen vanwege museum de Fundatie, maar aan de overkant, met je rug naar de Fundatie, zie je Schouwburg Odeon. Daar kan je naar het theater. Ook is daarbinnen het Fraterhuis, waar bijzondere films te zien zijn. Ben jij wel eens bij een toneelstuk geweest? Of heb je de groep 8 musical op jouw school gezien? Wat kan jij je nog het best herinneren daarvan? Misschien was er wel een heel grappig stukje, of iets heel moois…