Onna ontdekt Zwolle: ANNO

Het Drostenhuis


”We staan nu bij ANNO, ons museum. Zie je daar naast de grote muur van glas, dat kleine huisje? Daar woont Onna. Dat oude gebouw daarnaast is het Drostenhuis. Wat een gekke naam, hè: ‘Drostenhuis’. Hier woonde iemand die lang, lang geleden een heel belangrijk persoon was. En hij woonde dus in Zwolle. Omdat hij belangrijk was, noemden ze hem ‘een drost’. Daarom heet het huis zo: het Drostenhuis.

Vind je het een mooi huis? Kan jij ook een naam verzinnen voor jouw eigen huis?

Onna Challenge
Er zijn hier een heleboel ramen te zien. Kan jij ze tellen?

Wil jij meer weten? Luister dan nog even verder…
Nog even over die ‘drost’: de drost die het Drostenhuis had laten bouwen, heette Engelbert van Ensse. Ook alweer zo’n grappige naam, vind je niet? Engelbert was een belangrijk persoon in Overijssel en dus ook in Zwolle, want Zwolle ligt in Overijssel. Hij was een soort baas van grote gebieden buiten de stad. Dit soort bazen noemden ze ook wel een ‘drost’. Zoals ik net al zei, woonde deze drost hier dus heel lang geleden met zijn gezin. Toen hij er niet meer woonde hebben er nog veel andere behoorlijk rijke families gewoond. Heb je weleens van Willem van Oranje gehoord? Die was heel beroemd en hij heeft hier heel kort gelogeerd. Daarna is het zelfs nog even een ziekenhuis geweest! Toen het geen ziekenhuis meer was, gebeurde er niet zoveel meer mee. Bijna hadden ze het afgebroken. Gelukkig hebben ze dat niet gedaan, er kwam later een museum in. Maar wat gebeurde er een paar jaar geleden? Weet je dat? Er kwam een brand. Dus nu wordt er heel hard gewerkt om het Drostenhuis weer op te knappen en dan komt er straks ons nieuwe museum in, dat ANNO heet.

Wat is er hier veel gebeurd hè?

Onna Challenge
Maak een selfie met op de achtergrond het Drostenhuis. Als je het leuk vindt, kan je een pose aannemen van een heel belangrijk en rijk iemand, zoals de drost van vroeger. Hoe kan je dan gaan staan? Of je neemt een pose aan van iemand die vroeger hier in het ziekenhuis werkte, of je gaat als een standbeeld in een museumtuin staan, of je verzint zelf een pose.

Ben je blij met je selfie? Tag ons dan op Instagram met #Onnaontdektzwolle”