Loop binnen bij de Schepenzaal

Deze zomer worden tijdelijk de deuren van het oude stadhuis geopend

Zwolle heeft een mooie historische binnenstad die rijk is aan verhalen. De Schepenzaal behoort tot één van de bijzondere plekken in het centrum van Zwolle waar zo’n verhaal te vinden is. De gemeente Zwolle, Stadsrondleidingen Zwolle en ANNO slaan deze zomer de handen ineen door de deuren te openen van het oude stadhuis om het waardevolle verhaal van deze plek te delen met het publiek. 

Vanuit de Schepenzaal werd eeuwenlang de stad bestuurd, er werd hier vergaderd en rechtgesproken. Tegenwoordig vergadert het stadsbestuur allang niet meer in deze zaal, maar is deze plek nog even waardevol voor de stad doordat het wordt gebruikt voor bijzondere gelegenheden. Vele Zwollenaren zullen een feestelijke herinnering hebben aan deze plek doordat ze hier zijn getrouwd of hun Nederlandse nationaliteit hebben ontvangen.

Cultuurhistorie voor de stad
Gemeente Zwolle vindt het belangrijk om de rijke cultuurhistorie van de stad onder de aandacht te brengen bij haar inwoners en bezoekers van de stad. Vincent Robijn, directeur van stichting Allemaal Zwolle en eindverantwoordelijke van ANNO, deelt de wens van de gemeente om de historische plekken open te stellen voor het publiek. ‘’Stichting Allemaal Zwolle heeft de opdracht om de verhalen van de stad op verschillende, verrassende plekken te vertellen. Het is belangrijk om cultuurhistorie toegankelijk te maken voor iedereen, maar ook om de verhalen van de stad te laten vertellen door de Zwollenaren zelf. Ik ben blij dat onze enthousiaste MeeMakers het verhaal van de Schepenzaal gaan presenteren aan de stad.’’

In de afgelopen jaren is er al hard gewerkt om de rijke cultuurhistorie van Zwolle onder de aandacht te brengen bij haar inwoners en bezoekers van de stad. Zo is er een animatie over Zwolle gekomen op de eerste verdieping van de Peperbus, is er een cultuureducatie programma ontwikkeld voor de Sassenpoort en is de verbouwing van ANNO, museum in de maak, nog volop gaande aan de Melkmarkt 41. Ook dit pilotproject waarbij de Schepenzaal tijdelijk wordt opengesteld draagt hieraan bij.

Deuren open Schepenzaal
De deuren van de Schepenzaal gaan tijdelijk open voor het publiek in het weekend, vanaf 24 juli tot en met 12 september. Zeven weken lang kunnen Zwollenaren en toeristen binnenlopen bij het oude stadhuis om zich te verwonderen aan het moois dat deze locatie te bieden heeft. Het publiek wordt verwelkomd door de MeeMakers van ANNO die hen meer vertellen over de historische waarde van deze plek. Ook de stadsgidsen van Stadsrondleidingen Zwolle maken in deze periode een extra tussenstop bij het oude stadhuis.