Week tegen Eenzaamheid

Zwolse Zoekplaatjes tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Tijdens de Week van de Eenzaamheid organiseren Stichting WijZ Welzijn en ANNO, Museum in de Maak een pilot rondom de foto’s van voormalig Zwols persfotograaf Dolf Henneke. De fotocollectie bestaand uit bijna 45.000 foto’s werd in 2016 bij Historisch Centrum Overijssel ondergebracht. In een bijzondere collectie met foto’s van Zwolle uit de periode van 1945 tot en met 1976 zien we een stad die zichzelf na de oorlog weer oppakt en waar gewerkt wordt aan de toekomst.

Een groep met vrijwilligers is druk bezig om het digitaliseren van deze collectie bij Historisch Centrum Overijssel te realiseren. Een beschrijving is niet bij deze foto’s aanwezig, maar ze worden wel zoveel mogelijk ingedeeld op tijdsperiode en soms ook op thema. De context van veel foto’s is daardoor niet bekend: wie staan er op de foto, waar en wanneer is de foto genomen en wat is het verhaal achter de foto? Deze verhalen gaat ANNO ophalen.

In samenwerking met WijZ bezoekt ANNO deze week enkele buurtkamers tijdens het pilotproject ‘Zwolse Zoekplaatjes.’ Dit project levert enerzijds nieuwe informatie op over de foto’s voor in het archief, en resulteert anderzijds in leuke gesprekken tussen Zwollenaren die misschien wel een schat aan onbekende of vergeten Zwolse verhalen met zich meedragen.

Foto: voetgangers in de Luttekestraat uit de collectie van Dolf Henneke.