Wat is jouw verhaal over de Peperbus?

De mooiste verhalen worden verwerkt in een animatie

Vele Zwollenaren voelen zich thuis op het moment dat ze via de A28 naar huis rijden en het topje van de Peperbus zien. Al helemaal als je terugkomt van vakantie. Er zijn binnenstadbewoners die de Peperbus kunnen zien vanuit hun huis en om die reden geen klok hebben, want de Peperbus is immers hun ‘huisklok’. Veel Zwollenaren zijn in de Peperbus, of eigenlijk de Onze-Lieve-Vrouwetoren, getrouwd. Nog meer Zwollenaren ‘zijn er mee getrouwd’.

De Peperbus kent vele verhalen, van vroeger en nu. Hij staat immers al heel wat jaren in Zwolle. De Peperbus is gebouwd tussen 1454 en 1463. Hij had toen een spitse toren. Doordat de toren van de Grote of Sint-Michaëlskerk in 1669 afbrandde wilde men een nieuwe representatieve toren in Zwolle. In 1727 werd daarom een uivormige kap op de toren geplaatst.

In 1815 werd het bovenste deel van de toren verwoest door een brand. De toren werd hersteld en voorzien van het huidige koepelvormige dak in neoclassicistische stijl en kreeg hij zijn bijnaam: ‘De Peperbus’.

We zijn opzoek naar verhalen over de Peperbus. De mooiste verhalen worden verwerkt in een animatie. De Peperbus is te beklimmen tot de eerste omgang die zich op 51 meter hoogte bevindt. Dit zijn 236 traptreden. Ergens halverwege kan een stop gemaakt worden. Hier wordt in een 360 graden weergave de animatie vertoond.

Heb jij een mooi verhaal over onze Peperbus? Laat het ons weten via info@anno.nl of onderstaand invulformulier.

Maak mee en deel hieronder jouw verhaal over de Peperbus!

Deze site wordt beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.