Zwolse roeikampioen wint Olympisch goud

De Zwolse Nico Rienks wint samen met teamgenoot Ronald Florijn een gouden medaille op de Olympische Spelen van Seoel (Zuid-Korea). Meer prijzen volgen.

Nico wordt geboren in Tiel, maar verhuist op 4-jarige leeftijd naar Zwolle. Daar gaat zijn vader voor Unilever werken. Van jongs af aan is Nico een topper in sport. Hij voetbalt bij PEC Zwolle en speelt in het jeugd volleybalteam van Noord Nederland. Op 14-jarige leeftijd gaat Nico het water op als lid van de Zwolsche Roei- en Zeilvereeniging (ZRZV).

Tijdens zijn studie aan de VU in Amsterdam valt het grote roeitalent van Nico op. Hij combineert het studeren met roeien op topniveau en krijgt als eerste Nederlandse roeier een sponsorcontract. In Amsterdam ontmoet hij Ronald Florijn, met wie hij in 1988 onverwachts zijn eerste gouden Olympische medaille wint. In de jaren daarna wint Nico nog veel meer wedstrijden. Zo wordt hij met teamgenoot Henk-Jan Zwolle wereldkampioen (1991) en bemachtigt hij een bronzen Olympische medaille (1992).

Vanaf 1993 richt Nico zich op een ander project, namelijk de ‘Holland Acht’. Onder deze naam wil hij met een topploeg van acht roeiers een Olympische medaille halen. Een grote uitdaging, want Nederland is er nog nooit in geslaagd om op dit onderdeel een finaleplaats te halen. Maar het lukt! In 1996 verovert Nico, samen met onder andere zijn roeimaten Ronald en Henk-Jan, een gouden medaille op de Olympische Spelen in Atlanta. Sindsdien is de ‘Holland Acht’ een begrip in de Nederlandse roeisport.