Zwols pamflet zorgt voor opschudding

Een politiek pamflet wordt stiekem in de nacht over de hele Republiek verspreid. Het zorgt voor grote opschudding. De anonieme schrijver woont in Zwolle.

Het schrijven draagt de titel ‘Aan het Volk van Nederland’ en is een aanklacht tegen de politiek van Willem V. De kritiek is dat de stadhouder zich te veel richt op Groot-Brittannië. Het zou beter zijn voor de Republiek der Verenigde Nederlanden om samen op te trekken met Frankrijk. Vanwege de directe aanval op stadhouder Willem V kan de schrijver van het pamflet zich niet bekend maken. Ruim een eeuw later blijkt uit onderzoek wie het was: de Zwolse Joan Derk van der Capellen.

 

Joan Derk woonde in Zwolle in de Bloemendalstraat. Op het moment dat hij zijn pamflet schrijft, staat Derk bij de Overijsselse politieke machthebbers al bekend als lastpak. De politieke tegenstanders van de stadhouderlijke partij, de patriotten, laten zich inspireren door de gedurfde en politieke standpunten van Joan Derk. Het succes van hun beweging maakt Derk niet meer mee. Hij overlijdt voordat de patriotten het bestuur in het land overnemen.

 

In 1795 wordt de Bataafse Republiek opgericht en lijkt de tijd van de Oranjes definitief voorbij. Een Italiaanse kunstenaar maakt in opdracht een groots monument voor Joan Derk, als inspirator voor de patriottenbeweging. Maar het monument komt nooit aan op zijn bestemming: de Grote Kerk. Al jaren wordt gesproken met Italiaanse overheden om het eindelijk naar Zwolle te krijgen.