Welkom in het huis van de Drost

Welkom in het huis van de Drost

Zwolle heeft veel bijzondere monumenten en het Drostenhuis aan de Melkmarkt 41 is daar één van. Ik word altijd enthousiast als ik daar ben. Het gebouw vertelt het verhaal van de vele illustere Zwollenaren die daar woonden. Dat zie je al aan de imposante gevel, maar ook aan de binnenkant waar een aantal prachtige kamers uit verschillende stijlperioden aanwezig zijn. Dit pand heeft een rijke geschiedenis en dat lees je er aan alle kanten af. Het Drostenhuis wordt nu verbouwd om het nieuwe museum ANNO een plaats te geven.

Door: Henk van der Werf

In het complex gebouwen tussen de Melkmarkt en de Voorstraat, waar dit huis deel van uit maakt, komen dit museum, archeologie, bouwhistorie en archief straks samen. Een mooiere plek kun je je bijna niet voorstellen! Hoewel er al veel van de bewonersgeschiedenis van het huis bekend was, ontdekten we tijdens de grote restauratie en verbouwing nog veel meer bijzonderheden door archeologisch en bouwhistorisch onderzoek. Van die geschiedenis, de restauratie en het bouwhistorisch onderzoek dat tijdens de verbouwing heeft plaatsgevonden wil ik wat meer vertellen.

Geschiedenis
Al in de 15de eeuw moet er op de locatie van het Drostenhuis een belangrijk pand hebben gestaan van Egbert Rhijnvis, die afkomstig was uit een bekend koopmansgeslacht uit Kampen. De voorkant van het huis was toen niet op de Melkmarkt gericht maar op de Voorstraat. Tussen het huis en de Voorstraat was een groot voorterrein dat het huis extra status gaf. Aan de achterzijde lag de oever van de Grote Aa…

Wil je verder lezen? Bekijk dan hier het volledige artikel van Erfgoed Gemeente Zwolle.