Private Thomas Llewellyn Thomas

Pte Thomas Llewellyn Thomas was 25 jaar oud toen hij op 14 april 1945 gesneuveld is door een Duitse granaat bij de bevrijding van Zwolle. Dat was vlak bij het huidige winkelcentrum het Anker in de wijk Westenholte.

In de Zwolse binnenstad was het begin van het feestgedruis al een beetje op gang aan het komen, maar de schermutselingen waren nog niet ten einde.

In Voorst, ten noorden van Zwolle, viel aan het begin van de avond op de 14e april 1945 een serie Duitse mortiergranaten. Het 1st Btn van het Canadian Scottish Regiment had er posities ingenomen in het zojuist bevrijde noordelijke deel van Zwolle. Private Thomas Llewellyn Thomas bleef roerloos liggen. Zijn helm was doorboord. Hij was dodelijk getroffen.

Zijn ouders, Stephen en Nellie Thomas kwamen via Wales uit Amerika en woonden in Penticton, British Columbia. Hij werd tijdelijk op de begraafplaats in Westenholte begraven en is daarna in juni 1946 herbegraven op de Canadese begraafplaats in Holten: Plot 9, rij H, graf 16. Bron: www.findagrave.com.

Op 14 april 2021 werd een plaquette onthuld, vlakbij de plek waar hij werd gedood. Met dank aan Edwin van der Wolf die onderzoek deed en het initiatief nam voor de plaquette en Jan Braakman die het verleden van Thomas op zijn website publiceerde. Meer hier over lees je op de website van Jan Braakman.