PEC Zwolle wint de KNVB-beker

Voor het eerst in het 104-jarig bestaan van PEC Zwolle wint de voetbalclub de KNVB-beker. Grote rivaal Ajax wordt met 5 tegen 1 ruimschoots verslagen.

De Zwolse voetbalclub ontstaat op 12 juni 1910 door een samensmelting van EDN (Ende Desespereert Nimmer – een oude uitdrukking die betekent: ‘en wanhoop nooit’) en PH (Prins Hendrik). De twee voetbalclubs gaan verder onder de naam PEC, afgeleid van de beginletters van PH-EDN-Combinatie. PEC voetbalt lange tijd in de tweede klasse, tot het in 1955 kampioen wordt. Daarna krijgt de club kans om te promoveren naar het betaald voetbal.

In 1970 gaat de voetbalclub, waarvan de naam inmiddels is gewijzigd in PEC Zwolle, in een nog hogere divisie spelen. Met het veroveren van een tweede plek in de tweede klasse, promoveert PEC Zwolle rechtstreeks naar de Eerste divisie. Maar in 1981 gaat het bergafwaarts. De club krijgt financiële problemen, gaat failliet en moet een doorstart maken.

De jaren daarna krabbelt PEC Zwolle weer op. In 2012 wordt de voetbalclub, onder de naam FC Zwolle, kampioen in de Jupiler League. Deze winst en promotie naar de Eredivisie worden met 20.000 fans gevierd tijdens een grote huldiging op het Rodetorenplein. Maar het grootste succes moet nog komen.

In de KNVB-bekerfinale van 2014 wint PEC Zwolle van Ajax met een score van 5 tegen 1. Een overtuigend succes en kroon op de lange geschiedenis van de club. Dankzij de overwinning debuteert PEC Zwolle een seizoen later in de Europa League.