Oprichting Zwolsche Athletische Club

In de loop van de 19e eeuw groeit het besef dat bewegen goed is voor de gezondheid. Aanleiding om de Zwolsche Athletische Club (ZAC) op te richten.

Behalve zwemmen en schaatsen is het tot 1870 vrij ongebruikelijk om aan sport te doen. De meeste mensen hebben gewoon geen tijd om zich hiermee bezig te houden, ze moeten werken. Maar dan beseffen mensen uit de ‘betere milieus’ en met meer vrije tijd dat sporten goed voor je is. Er worden steeds meer sportverenigingen opgericht, zo ook de ZAC in Zwolle.

Het initiatief komt van Pim Adrian, een scholier die tijdelijk in Zwolle woont. In de beginjaren van de club worden allerlei sporten beoefend, zoals atletiek, gymnastiek, schermen, cricket, schieten, schaatsen en wielerpolo: een soort voetbal op de fiets, waarbij de bal met één van de wielen in het doel getikt moet worden.

De club geeft verschillende sportdemonstraties in de Buitensociëteit aan de Stationsweg. Ook andere Zwolse verenigingen zijn actief om mensen enthousiast te maken voor hun sport en proberen nieuwe leden te werven. In de loop der tijd wordt sport in alle lagen van de bevolking steeds gewoner.

Later komt het accent van de ZAC op voetbal te liggen. Dat is zo tot op de dag van vandaag, want de club bestaat nog steeds. Na de Tweede Wereldoorlog behoort de ZAC tot de bekendste voetbalclubs van Zwolle, samen met PEC, Zwolsche Boys en Be Quick.