Opening Museum de Fundatie

Het voormalige Paleis van Justitie wordt kunstmuseum de Fundatie. Gelegen tussen de oude binnenstad en singels verbindt het gebouw oud met nieuw.

Museum de Fundatie is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Om aan de eisen van een kunstmuseum van formaat te voldoen, verbouwt architect Gunnar Daan het historische pand, met respect voor de klassieke uitstraling. Tussen 2012 en 2013 ontwerpt de koninklijk onderscheiden architect Hubert-Jan Henket een spraakmakende uitbreiding van de expositieruimten. Bovenop het statige gebouw met zuilen plaatst hij een reusachtige ‘wolk’, afgewerkt met wit-blauwe tegels, gemaakt door Koninklijke Tichelaar uit Makkum. Een groot glazen venster in de wolk biedt schitterend uitzicht op Zwolle.

Naast de Blijmarkt heeft Museum de Fundatie ook een locatie in Kasteel het Nijenhuis in Heino, ten zuidoosten van Zwolle. In 2004 is dit gerestaureerd. De omringende tuin van de voormalige ‘havezate’ is een prachtplek waar het publiek kan genieten van een permanente expositie van beelden.

Museum de Fundatie is niet het eerste museum in het voormalige Paleis van Justitie. In 1994 betrekt De Stadshof, een museum voor naïeve en outsiderkunst, het pand. Toenmalig burgemeester Loek Hermans heeft contact met de stichting die de bijzondere collectie beheert en een locatie zoekt om deze tentoon te stellen. In 2001 sluit De Stadshof wegens fraude. Gedurende vier jaar is het bezoekersaantal in totaal met 34.000 opgehoogd door het extra scannen van museumjaarkaarten.