Opening eerste moskee

Een opvallend bouwwerk met grote groene koepel en twee minaretten opent de deuren. Het is de Ghulzar-e-Madina moskee, de eerste moskee van Zwolle.

Tot 1986 heeft de Surinaamse Islamitische Vereniging jarenlang een gebedsruimte in de voormalige Oranjeschool aan de Jufferenwal. Dan wil de gemeente hier ook ruimte beschikbaar stellen voor het COC, de belangenvereniging voor homoseksuelen. Er ontstaat onrust onder de islamitische gebruikers. Zij bezetten het gebouw. De gemeente komt met een oplossing door toestemming te geven aan de bouw van een moskee aan de Koningin Wilhelminastraat in de wijk Veerallee. Het wordt de Ghulzar-e-Madina moskee, een gebouw dat opvalt door de twee groene torens of ‘minaretten’ en een grote koepel in dezelfde kleur.

In eerste instantie is er weerstand tegen de komst van deze Ghulzar-e-Madina moskee. In de Zwolse Courant staat op 6 mei 1987 hierover een artikel met als kop ‘De Veerallee wil geen moskee’. Zodra de moskee er staat, wordt het gebedshuis verschillende keren het middelpunt van vandalisme. Na een poging tot brandstichting laat het bestuur van de moskee een zwaar hekwerk eromheen zetten. Dat dit uit bescherming is, niet om mensen te weren, blijkt uit de gastvrijheid en openheid waarmee bezoekers in de moskee worden ontvangen.

Behalve de Surinaamse Gulzan-E-Medina moskee heeft Zwolle nu ook een Marokkaanse moskee, Af-Sona in de Schubertstraat en een Turkse moskee, Ulu Camii aan de Gombertstraat, beide in Holtenbroek.