Deze week wordt de opgraving in het Stinspark druk bezocht door leerlingen van drie nabij gelegen scholen. Stadsmuseum ANNO heeft een lespakket ontwikkeld omtrent archeologie die de leerlingen van deze scholen volgen. Een onderdeel van dit lesprogramma is een bezoek aan de archeologen in het Stinspark. Voor deze ‘open half uurtjes’ hebben de leerlingen vragen bedacht voor de archeologen. Dit waren persoonlijke vragen zoals: “hoe kwamen jullie op dit beroep”, aldus een leerling van groep 6, maar ook inhoudelijke vragen over wat een archeoloog doet en wat er al gevonden is in het Stinspark.
De vier loodbuskogels, waarvan twee onbeschadigd en twee vervormd, die tot één van de eerste vondsten behoren van de opgraving in 2023 trokken veel aandacht. Deze bijzondere objecten vertellen een verhaal over de belegering in 1362, zodoende volgt hier volgende week een blogpost over.
De schoolkinderen leveren een bijdrage aan de opgraving. Zij gaan onder andere een deel van het gevonden materiaal sorteren. Dit is bijzonder, omdat dit de eerste keer is dat basisschoolleerlingen meehelpen met een archeologische opgraving. Het bezoek van de scholen is dus een belangrijk onderdeel van het onderzoek. De leerlingen krijgen door het bezoek een beeld van hoe een opgraving eruitziet en waar het gevonden materiaal vandaan komt.
Podcastmaker Reinout Meijer kwam ook deze week weer langs voor nieuwe updates rondom de opgraving en om de leerlingen en docenten te interviewen. Deze interviews verwerkt hij in de podcastserie: ‘Podcasteel Voorst’. Het eerste deel van de podcastserie is inmiddels al uit en Reinout is hard bezig met deel twee.
Deel één van de podcastserie gaat over de aftrap van dit unieke project. Luister, en leer meer over de familie van Voorst, het kasteel in Westenholte en de samenwerking tussen de Zwolse archeologen en de buurtbewoners.
Beluister Podcasteel Voorst hier!