Het vrijheidsverhaal van Soorien

Het vrijheidsverhaal van Soorien

Soorien | in 1986 geboren in Zuid-Korea | Als je al niet in vrijheid bent geboren, hoe kun je dan in vrijheid leven?

Vrijheid, hoe kun je het jezelf geven als je niet vrij kunt zijn? Wat is vrijheid en hoe breed kun je het inzetten? Het is en blijft een lastig thema voor velen van ons. Vrijheid gaat over je vrij kunnen bewegen in de maatschappij en vrij mogen zijn in wie je bent. Veel mensen hebben een oordeel of een mening, die ze te pas en te onpas op je voorhoofd plakken.

Laat ik je meenemen in mijn beleving en mijn leven. Naar alle waarschijnlijkheid ben ik in 1986 geboren. In korte tijd word ik weggehaald bij mijn veilige haven, bij mijn moeder. Ik word letterlijk verplaatst, naar Nederland. Hoe zou jij het vinden om verplaatst te worden, zonder uitleg? Ik begrijp de taal niet, de mensen zien er anders uit, ze ruiken anders en ik kan nog niet praten. Ze omarmen me, geven me kleine kusjes op mijn wang en willen me allemaal vasthouden.

 

Ik bevind me in een nieuw systeem. Een systeem waar de basis al voor is gelegd. Aan mij de taak om daarin te passen. Daardoor word ik gedwongen iemand anders te zijn dan ik werkelijk ben. Dit gebeurt al vanaf het moment dat ik word geboren. Ben ik geboren uit of met schaamte? Schuldgevoel? Verdriet? Liefde? Ik zal het waarschijnlijk nooit weten.

Vanuit jouw veilige plek afgenomen, afgestaan of weggehaald worden om in een nieuw systeem terecht te komen. Zonder hulp of uitleg. Hoe zou jij dat ervaren?

Fotograaf: Bianca Boogerd

Dit verhaal is onderdeel van de expositie ‘Vrijheidsverhalen van Zwollenaren’.

Het verhaal van Soorien live horen? Luister haar verhaal terug op onze Facebook-pagina.