Het vrijheidsverhaal van S.

Het vrijheidsverhaal van S.

S.* | Syrische vrijheidsstrijder | 2011-2020
*Anoniem in verband met zijn werk bij de Nederlandse overheid

Mijn prijs voor vrijheid is hoog

In 2011 begint de Arabische Lente. Op sociale media krijg ik de vraag om mee te doen aan de Syrische revolutie. Ik klik op ‘ja’. Deze klik verandert mijn leven. Ik word gearresteerd, afschuwelijk gemarteld en vernederd. Ik vind het nog altijd té pijnlijk om daarover te praten. Na een week word ik vrijgelaten. Ik breng mijn vrouw en zoontje in veiligheid, ze vertrekken naar Armenië. Ik heb nu twee opties: met hen meegaan óf met mijn kennis mijn volk helpen en blijven. Ik kies voor dat laatste.

Nu ik blijf, besluit ik om de stichting ‘Free Medical Syrian Association’ op te zetten. We hebben namelijk geen zorgsysteem in Syrië. Samen met ongeveer 400 medici nemen we de zorg voor onze landgenoten op ons. We zien dagelijks hoe mensen vechten met woorden en protest, en met bruut geweld om het leven worden gebracht, zelfs kinderen. Nog steeds doet het Westen niets, terwijl de omstandigheden hier steeds moeilijker worden.

 

 

Uiteindelijk moet ik de ziekenhuizen die ik onder mijn beheer heb, afstaan aan de vijand. Dit wil ik niet, maar de dreiging dat ze mij vermoorden wordt steeds groter. Ik heb geen andere keus: ik vertrek om te overleven. Daarmee laat ik mijn moederland achter, en daarmee álles, echt alles. Mijn prijs voor vrijheid is hoog.

Inmiddels ben ik met mijn gezin in Nederland en zijn we hier gelukkig, maar ik blijf de situatie in Syrië op de voet volgen. Ik ben bezig om een nieuwe stichting op te zetten om mijn landgenoten te helpen.

Wanneer is de prijs die je moet betalen voor vrijheid voor jou te hoog?

Dit verhaal is onderdeel van de expositie ‘Vrijheidsverhalen van Zwollenaren’.