Het vrijheidsverhaal van Ramona

Het vrijheidsverhaal van Ramona

Ramona Heyliger | Geboren op Aruba | 2020

Ik ben nu trots op mijn zwarte huid die ik van mijn voorouders heb geërfd 

Als ik twintig jaar oud ben verlaat ik Aruba en ga ik naar Nederland om te studeren. Een paar jaar later ga ik aan het werk bij NS. Het is een goede werkgever waar ik veel kansen krijg, maar voor mensen van kleur is niet alles vanzelfsprekend. Bij een bezoek van een collega van een andere locatie kijkt hij mij aan en zegt: ‘ja, wij hebben er ook zo één!’ Of als ik in Zwolle rondloop en er apengeluiden en -gebaren naar mij gemaakt worden. Ik doe net of ik niets hoor, maar ik voel het.

Op vakantie in Afrika voel ik me welkom en thuis, omdat ik dezelfde huidskleur heb als de inwoners. Ze spreken mij aan met grande soeur, grote zus. Tijdens mijn reis volg ik een slavenroute in Ghana. Hier voel ik de verbinding met mijn voorouders en met ons verleden. Ik bezoek een fort waar 200 à 300 tot slaaf gemaakten in de kelder moesten wachten voor de maandenlange overtocht per schip naar de ‘Nieuwe Wereld’. Af en toe kwam er een witte man naar beneden om een zwarte vrouw te verkrachten.

Witte mensen kunnen hun achternaam volgen om hun voorouders te vinden, maar mijn familiezoektocht loopt vast door de slavernij. Ik weet niet waar ik vandaan kom. Ja, uit Afrika, maar dat is een heel continent. Ik besluit een DNA-test te doen om te weten waar ik precies vandaan kom. Ik ben 69% Nigeriaans, 11% uit Sierra Leone, 4% gemengd, 4% Fins en 4% Schots/Engels. De test laat zien waar ik écht vandaan kom en hoe tot slaaf gemaakten onderling met elkaar gemengd zijn.

 

 

Ieder zwart persoon uit de Cariben heeft wel een Europese voorouder. Ook hem moet ik eren, want ook hij is mijn voorouder ondanks wat hij ook ooit heeft gedaan met mijn Afrikaanse voormoeder. Ik heb een reis gemaakt naar mijn verleden. Dat heeft mij vrijgemaakt van het slavernijverleden dat anders altijd in de weg zit. Nu vind ik het niet meer erg als men mij zwart noemt. Ik ben er juist trots op!

Als jij een zwart persoon op straat ziet, wie zie je dan?

Dit verhaal is onderdeel van de expositie ‘Vrijheidsverhalen van Zwollenaren’.