Het vrijheidsverhaal van Lineke

Het vrijheidsverhaal van Lineke

Lineke Kroeze | 47 | groeide op als Jehovah’s Getuige | 1998

‘Niet met anderen kunnen delen wat ik werkelijk dacht, vrat jaren aan mij’

Als je als kind, zonder dat je je zoiets op dat moment echt beseft, enorm beperkt wordt in je vrijheid en persoonlijke ontwikkeling, realiseer je je niet dat dit invloed heeft op je hele leven. Geen ‘wereldse’ vriendinnetjes mogen hebben, niet lid mogen worden van een sportclub, je verjaardag niet mogen vieren, verplicht langs de deuren moeten om de waarheid te verkondigen en je daar vreselijk voor schamen, door je geloof nooit ergens écht bij horen. Het bleek allesbepalend voor de rest van mijn leven.

Ik voelde en merkte altijd dat ik anders was en dat stemde me zo verdrietig! Ik worstelde met eenzaamheid en mijn twijfels en vragen kon ik met niemand delen. Iedereen zag een ‘vrolijke’ Lineke, die van binnen echter diep ongelukkig was.

 

Dit besef van ongelukkig zijn en niet met anderen kunnen delen wat ik werkelijk dacht, vrat jaren aan mij. Ik deed wat iedereen van mij verwachtte, maar ik wilde eigenlijk het liefst van de daken schreeuwen: dit is helemaal niet wat ik vind of denk! Ik kon helaas niet anders dan dingen gedwongen voor lief nemen, omdat ik, verkrampt door angst, geen andere uitweg zag. Steeds meer en meer begon ik in te zien dat ik dit leven niet meer kon en wilde leven, en het werd onmogelijk me nog te kunnen conformeren aan de strenge, opgelegde regels. De niet meer te stoppen drang om op zoek te gaan naar echte vrijheid kwam naar boven. Ik wilde mijzelf ontwikkelen, dingen zèlf onderzoeken in plaats van opgelegd krijgen, voelen, leven, vallen, nog een keer vallen en gewoon weer opstaan!

Er ging een hele nieuwe wereld voor me open, zonder angst, zonder mij zorgen te hoeven maken om veroordeeld te worden om wat ik dacht. Ik leerde een mooie wereld kennen waar ik écht onderdeel van werd.

Tot op de dag van vandaag geniet ik iedere dag weer opnieuw en ben ik iedere dag weer opnieuw dankbaar voor het grootste door mezelf verworven goed: in alle vrijheid kunnen en mogen denken zonder te oordelen!

Van welk oordeel heb jij jezelf bevrijd?

Dit verhaal is onderdeel van de expositie ‘Vrijheidsverhalen van Zwollenaren’.