Het vrijheidsverhaal van Lied

Het vrijheidsverhaal van Lied

Lied Tromp Meesters | 87 jaar | omschrijving | 1865    

‘Dan dient zich een pleister op de wonde aan’

Als je met de trein Zwolle inrijdt over de Hanzeboog, zie je aan je linkerhand park Het Engelse Werk. Aan de rechterkant, achter het spooremplacement, ligt landgoed Schellerberg. Dit landgoed dat in de buurtschap Schelle ligt is sinds 1604 in het bezit van de Zwolse familie Greven. Vanaf 1655 worden op een deel van het landgoed vestingwerken gebouwd: het Nieuwe Werk, dat onderdeel was van de verdedigingslinie tussen de stad en de IJssel. Nadat de vestingwerken in 1809 in handen van de stad komen, worden ze gesloopt en wordt het park Het Engelse Werk aangelegd.

Tussen 1862 en 1864 worden de spoorwegen en de spoorbrug over de IJssel op een deel van landgoed Schellerberg aangelegd. De overgrootouders van mijn man, Willem Tromp Meesters, plaatsen een bankje in de buurt van de spoorlijn. Na het avondeten maken zij een wandeling om vervolgens zittend op het bankje te genieten van de stoomtrein die langskomt. De spoorlijn is voor hen een bevrijding. Eindelijk worden zij en andere Zwollenaren met de aanleg van de spoorlijn gezien door de westerlingen én ontstaat er een goede communicatie tussen West- en Oost-Nederland.

In 1995 erft mijn man Willem het landgoed Schellerberg van zijn moeder D.E. Tromp Meesters-Greven. Willem en ik spreken af dat we tot ons einde op landgoed Schellerberg blijven wonen. Maar het landhuis wordt te groot voor ons en vraagt teveel onderhoud. Daarom verhuizen we naar een kleine boerderij op het landgoed. Wanneer Willems gezondheid afneemt, verpleeg ik hem thuis met hulp van Icare. De verpleging aan huis wordt voor beide partijen te zwaar en daarom wordt Willem naar verpleeghuis het Zonnehuis in Stadshagen gebracht. Ver weg van zijn eigen grond. Hij moet veertien dagen in het Zonnehuis blijven in verband met corona en dat valt hem zwaar. Maar dan dient zich een pleister op de wonde aan: Willem kan terecht bij woonzorgcentrum De Venus aan de Spoolderbergweg. Op deze plek stond vroeger een van de boerderijen van de familie Greven. Dat Willem nu weer op de grond van zijn voorouders woont, voelt voor hem – en mij – als vrijheid.

Woon jij nog op jouw geboortegrond, ben jij ernaar teruggekeerd of heb je jouw vrijheid juist op een andere plek gevonden?

Dit verhaal is onderdeel van de expositie ‘Vrijheidsverhalen van Zwollenaren’.