Het vrijheidsverhaal van Jeanne

Het vrijheisverhaal van Jeanne

Jeanne Diele – Staal (1938) I Groeide in Almelo op als kind van NSB’ers, woont nu in Zwolle I 1945

Bevrijdingsdag is niet voor kinderen van NSB’ers

Een dag voor de bevrijding van mijn geboorteplaats Almelo vlucht ik met mijn moeder en broertjes naar een boerderij van NSB’ers in Oude Pekela. Terwijl de bevrijders Nederland binnenkomen en het volk het Wilhelmus zingt, rijden er vrachtwagens rond om mensen te arresteren. De boer en boerin worden opgepakt, wij worden over het hoofd gezien en keren terug naar Almelo.

Vijf weken lang lopen we door het bevrijde Nederland. We dragen kleding die we al weken aan hebben en zitten onder de luizen en vlooien. Uiteindelijk komen we aan bij ons ouderlijk huis waar plots andere mensen wonen. Op straat schreeuwen ze ons na: ‘landverraders’. Op school mag ik met niets meer meedoen, ook niet met de Koninginneoptocht en het Bevrijdingsfeest. ‘Dat is niet voor kinderen van NSB’ers’, zeggen ze, ‘die horen niet meer bij Nederland’.

 

 

 

Ik weet oprecht niet of mijn ouders weet hebben van de gruwelijkheden die zich afspelen in de concentratiekampen, maar feit is dat ze geen afstand nemen van het regime. Ze worden tijdens de oorlog zelfs actief lid van de NSB. Mijn moeder verkoopt de krant ‘Volk en Vaderland’ en mijn vader is betrokken bij een razzia. Dit zijn beslissingen die mijn ouders hebben genomen, maar waar ik als kind geen invloed op heb.

Ik herhaal niet langer in mijn hoofd: ‘de buitenwereld noemt mij een lelijk NSB-kind en als zij het zeggen, dan hebben ze gelijk. Ik ben niets waard.’ Het doet me pijn om te zien dat de geschiedenis zich herhaalt; met hart en ziel volg ik de ontwikkelingen rondom Nederlandse IS-kinderen.

Wat vind jij: moet de vrijheid van Nederlandse IS-kinderen beperkt blijven vanwege de keuzes die hun ouders hebben gemaakt?

Dit verhaal is onderdeel van de expositie ‘Vrijheidsverhalen van Zwollenaren’.

Wil je meer horen over het vrijheidsverhaal van Jeanne of haar een vraag stellen? Kijk dan naar de livestream op donderdag 19 november vanaf 19.00.