Het vrijheidsverhaal van Anita

Het vrijheidsverhaal van Anita

Anita Wix (1962) | Maakte huiselijk geweld mee

Vrijheid is voor mij om niet langer te zijn wat mij is overkomen

Ik ben een lange tijd op zoek naar mezelf: wie ben ik en hoe wil ik leven? De antwoorden zoek ik in de liefde, maar ik word door wanhoop gedreven. Ik wil gezien worden en voelen dat ik goed genoeg ben. In mijn zoektocht naar goedkeuring word ik een gewillige prooi van een man die liefde als machtsmiddel gebruikt.

Langzaam word ik meegezogen in zijn wereld. Mijn kinderen en ik worden slachtoffer van fysiek geweld en vooral van zijn psychische terreur. Op een gegeven moment weten we niet meer wat nou echt is en beginnen we zelfs aan onze eigen woorden te twijfelen. Het kantelpunt komt wanneer mijn dochter in 2009 wordt opgenomen met anorexia. Ik besef dat ik voor mijn kinderen en mezelf moet kiezen. Het geweld moet stoppen.

 

 

Op 9 juli 2010 slaan de grote gele deuren bij vrouwenopvang Kadera in Zwolle achter mij dicht. Ik ben daar een jaar geweest, maar nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Ik krijg mijn eigen plek toegewezen en kan bouwen aan mijn nieuwe leven. Het perfectionistische meisje dat het iedereen naar de zin wil maken en opzoek is naar goedkeuring van anderen, kan ik nu achter mij laten.

Ik heb nu de keuze om een slachtofferrol aan te nemen of mij los te maken van wat mij is overkomen. Ik kies voor het laatste, want ik wil in vrijheid leven. Vandaag de dag inspireer ik anderen met wat mij is overkomen.

Met welke persoonlijke ervaring kan jij anderen inspireren?

Dit verhaal is onderdeel van de expositie ‘Vrijheidsverhalen van Zwollenaren’.