Herman Brood richt The Moans op

Geboren in 1946 in Zwolle groeit Herman Brood uit tot een veelzijdig artiest. Op 20-jarige leeftijd richt hij popgroep The Moans op.

De groep ontstaat wanneer Herman Brood (toetsinstrumenten en zang) en Jaap van Eik (bassist) elkaar tegen het lijf lopen op de Arnhemse Academie voor beeldende kunsten (nu: ArtEZ). Alfons Haket, Alan MacFarlane en Erlend Josephy voegen zich bij de groep, die aanvankelijk The Moans heet, vernoemd naar het nummer ‘Moanin’ van hard-bop drummer Art Blakey. De band treedt voornamelijk op in Duitsland en de regio Arnhem.

Maar oprichter Herman Brood komt niet uit Arnhem. Hij wordt op 5 november 1946 geboren in een Zwolse huurwoning aan de Fuchsiastraat. Zijn schooltijd is niet zo succesvol, al leert hij wel jong pianospelen. Op 17-jarige leeftijd vertrekt Herman naar Arnhem om een opleiding aan de Kunstacademie te volgen. Hij kiest voor de richting ‘vrij schilderen’ en stopt hier al na drie maanden mee. Hij gaat verder in de muziek.

In de loop van de tijd wordt Herman in het hele land steeds bekender. Naast de muziek houdt hij zich met van alles bezig: schilderen, acteren en schrijven. Maar zijn succes heeft ook een keerzijde. Hij maakt er geen geheim van dat hij veelvuldig alcohol en drugs gebruikt. Op 11 juli 2001 maakt Herman een eind aan zijn leven door van het dak van het Amsterdam Hilton-hotel te springen. Hij is dan 54 jaar oud. In zijn binnenzak draagt hij een brief met de tekst ‘maak er nog een mooi feest van’.