Eerste vrouwen in Zwolse gemeenteraad

In 1922 voert Nederland het algemeen kiesrecht in, vrouwen mogen dan voor het eerst stemmen. In Zwolle komen meteen vrouwen in de gemeenteraad.

Voor het vrouwenkiesrecht is jarenlang gestreden. In Zwolle heeft onder andere Berendina Stoel-Nieuwhof zich hiervoor ingezet. Berendina wordt geboren op 10 september 1878. Ze groeit op in een eenvoudig milieu en krijgt al op jonge leeftijd te maken met het verschil tussen arm en rijk. Na de armenschool lijken de beroepsmogelijkheden voor meisjes zoals Berendina klein. Ze worden dienstmeisje of arbeidster.

Maar Berendina heeft andere ambities. Ze volgt een politieke opleiding en wanneer in 1908 de Sociaal Democratische Vrouwen Club verschillende regionale afdelingen krijgt, wordt zij voorzitter van de Zwolse afdeling. Na invoering van het algemeen kiesrecht in 1919 verwerft Berendina meteen een zetel voor de Sociaal Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Maar zij is niet de enige vrouw in de gemeenteraad. Namens de Vrije Liberalen verwerft Charlotte Frank-Spanjaard een zetel. Als dochter van een joodse textielbaron groeit Charlotte in een veel rijker milieu op dan Berendina.

Charlotte verlaat de gemeenteraad al in 1920, wanneer zij naar Zwitserland verhuist. Berendina blijft langer actief en zet zich binnen de raad in voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de lagere klassen. Wanneer haar echtgenoot in 1926 huismeester wordt van het passantenhuis, moet Berendina haar positie vaarwelzeggen om haar man terzijde te staan.