Een boodschap in de aarde

Nog voor de opgraving van start ging werd er in het Stinspark al een heel bijzonder object gevonden. Tijdens het verplaatsen van de bomen voor de aanleg van de watergang werd er een glazen fles met allemaal kindertekeningen gevonden. Een bijgevoegde brief maakte duidelijk dat de fles op 14 maart 2007 op Boomfeestdag was begraven.

Dit verhaal kwam ter sprake tijdens de opgraving en toevallig was oud onderwijzer Harry Ham die dag aanwezig als vrijwilliger. Harry heeft jarenlang als onderwijzer en later als conciërge gewerkt bij onder andere basisschool de Morgenster.

Toen Harry de fles zag was het een feest van herkenning. Hij was namelijk zelf bij Boomfeestdag in 2007 geweest als onderwijzer.

De gevonden fles leidde tot een mooi gesprek waarin Harry zijn grote verzameling van het Stinspark liet zien. Naast veel informatie over het welbekende kasteel had hij ook krantenberichten bij zich over Boomfeestdag en filmopnames. Daarnaast vertelde hij dat er in 1983 ook flessen waren begraven door de toenmalige basisscholen in het Stinspark. Deze werden 23 jaar later, in 2006, gevonden toen de bomen in het Stinspark vervangen moesten worden. Toen de nieuwe bomen werden gepland op Boomfeestdag in 2007 werden zodoende nieuwe flessen met nieuwe tekeningen geplaatst in de bodem.

Eén van de filmpjes van Harry uit 2007 is van Omroep Zwolle. Een verslaggever zegt hier: “wie weet dat die fles in de toekomst gevonden wordt door toekomstige Zwollenaren”. Nou, dat is nu 16 jaar later gebeurd, door archeologen van gemeente Zwolle!

Van de vele flessen is er nu pas één gevonden, maar de mogelijkheid bestaat er meer gevonden gaan worden. De tekeningen die al wel gevonden zijn komen Harry bekend voor. “Zwinselman, ja die ken ik nog wel”, zegt hij terwijl hij door de tekeningen gaat. Lachend laat hij weten dat het heel goed zou kunnen dat de leerlingen die deze tekeningen maakten bij hem in de klas zaten.

Harry is op dit moment nog steeds actief bij de Morgenster, niet meer als leerkracht maar als vrijwilliger. Mocht u willen weten of uw tekening gevonden is in deze fles neem dan contact op met Harry Ham via: hham@home.nl.