Een archeologische opgraving: we doen het samen

Vandaag is de opgraving in het Stinspark in de wijk Westenholte van start gegaan!

De herinrichting van het Stinspark is een buurtinitiatief en heeft als doel dat de historie van deze locatie weer zichtbaar wordt. Op deze locatie stond namelijk ooit een kasteel van de machtige heren van Voorst.
De leider van het laatste kasteel: Zweder van Voorst, werd beschuldigd van brandstichting in Zwolle.
Deze beschuldiging leidde tot een belegering in 1362. Legers van Zwolle, Utrecht en Deventer werden onder leiding van de bisschop van Utrecht, Jan van Arkel, ingezet om het kasteel van Zweder van Voorst aan te vallen. De legers van Zwolle, Utrecht en Deventer wonnen en het kasteel werd na 15 weken strijd met de grond gelijk gemaakt.

Verschillende lagen van de historie worden zichtbaar in het Stinspark na de herinrichting. Zo worden de grachten, de voorburcht en de hoofdburcht meegenomen in het ontwerp.
Archeologie vormt dus de basis. Daarnaast is het terrein op dit moment een archeologisch rijksmonument. De énige in Zwolle.

Het archeologisch onderzoek en de opgraving worden daarom met precisie uitgevoerd.
Tijdens de opgraving wordt de gracht laagsgewijs in kaart gebracht. Zo
wordt de stratigrafie, de gelaagdheid, van de gracht duidelijk. Al het gevonden materiaal nemen de archeologen daarnaast mee om te onderzoeken.
Inmiddels zijn er al vier loden kogels gevonden. Deze werden waarschijnlijk gebruikt tijdens de belegering.

De opgraving duurt in totaal vier weken. Niet alleen archeologen gaan werken aan de opgraving, ook buurtbewoners helpen mee!
Vanochtend stonden vijf enthousiaste buurtbewoners klaar om te helpen en ook in de middag was er genoeg animo.
“Ik woon hier om de hoek aan de Pepermuntweg, toen ik las over deze opgraving was ik meteen zeer geïnteresseerd. Het is fantastisch dat ik hier aan mee kan doen”, zegt Thomas Kamphuis, één van de vrijwilligers.

Samen met de drie aanwezige KNA archeologen, waaronder stadsarcheoloog Michael Klomp, werd de bovenste laag van de gracht verwijderd. Door de zware kleigrond was dit lastiger dan verwacht, maar schepje voor schepje lukte het.

Morgen gaat de opgraving verder en later deze week kun je  een nieuwe blogpost verwachten.

Wil je nog meer weten over alle ins en outs van de opgraving? Luister dan vanaf maandag 13 maart naar PodcasteelVoorst!