Bekijk hier de hele audiotour van ANNO.
”Aanvankelijk wilden de nazi’s de joden isoleren en deporteren uit Europa, maar eind 1941 besloten zij tot de systematische uitroeiing van de joodse Europeanen. De eerste vernietigingskampen werden ingericht en in het voorjaar van 1942 kwam de industriële moord op gang. In Nederland was kamp Westerbork een verzamelpunt. Joodse ingezetenen moesten zich melden of werden door de Nederlandse politie naar de trein naar Westerbork gebracht. Vanuit hier vertrok elke dinsdag een trein naar de vernietigingskampen.
Op 2 oktober 1942 werden zo’n honderd joodse Zwollenaren, vooral vrouwen en kinderen, door de Zwolse politie naar de gymzaal van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee gebracht. In Westerbork zouden ze hun mannen, vaders, zonen en broers weerzien die al eerder in werkkampen in Nederland te werk waren gesteld. Na een vreselijke nacht in de gymzaal werden ze de volgende dag, op sjabbath, naar Westerbork vervoerd. Veertien dagen later waren de eersten van hen al vermoord in de vernietigingskampen.
Deze foto van de deportatie is heimelijk gemaakt vanuit het raam van het huis aan de Willemskade 9. Een groep joodse Zwollenaren, herkenbaar aan de Jodenster op hun kleding, loopt onder begeleiding van de Zwolse politie over de Keersluisbrug de stad uit.”
Collectie: Oorlog en Bevrijding, Historisch Centrum Overijssel. Maker: Jan Anthonie Eelsingh. Locatie: Keersluisbrug. Datering: 2 oktober 1942.