Terugblik Stadsfestival

Het Stadsfestival heeft dit jaar in het eerste weekend van september plaatsgevonden. Dit is de eerste editie dat ANNO, Museum in de maak, heeft meegedaan met het meerdaags theaterfestival dat bestaat uit een gevarieerd programma met muziek, theater, dans, opera en horeca, aangeboden door de cultuurpartners van Zwolle.

Op zoek naar Thomas
Op een zonnige dag in de binnenstad van Zwolle liepen voorbijgangers zomaar een Thomas tegen het lijf. Ze bleven staan kijken naar het levend standbeeld op de Grote Markt en een eindje verderop hoorden ze dat de stadsomroeper ook iets te vertellen had. Diverse Thomassen waren in de binnenstad te vinden. Ieder vertelde met een eigen, unieke straattheater act het verhaal van de grootste influencer die Zwolle ooit heeft gekend: Thomas a Kempis.

Ondertussen meldden diverse groepjes mensen zich aan om de wandelroute over de Moderne Devotie te lopen met een stadsgids van Stadsrondleidingen Zwolle. Deze wandelroute van Historisch Centrum Overijssel werd dit weekend gratis beschikbaar gesteld. Tijdens de route leerden wandelaars meer over de hervormingsbeweging waar Thomas een volgeling van was.

Schepenzaal
Onze MeeMakers stonden de hele zomerperiode in de weekenden klaar om Zwollenaren en bezoekers van de stad mee te nemen door de historische Schepenzaal. Ze vertelden het verhaal van deze bijzondere locatie of verwelkomden hen die alleen een kijkje willen nemen. Ook tijdens het Stadsfestival was deze zaal open voor publiek.

Sprekend Zwolle
In het Ter Pelkwijkpark, met de Zwolse Verhalenbus als decor, ontvingen MeeMakers en medewerkers van ANNO het publiek voor de eerste piloteditie van Sprekend Zwolle. Dit is een evenement van ANNO waarbij sprekers het podium beklimmen om hun verhaal over Zwolle te vertellen.

Er hing een relaxte, zomerse sfeer waarbij het publiek op stoeltjes en in het gras klaarzat om te luisteren naar de diverse sprekers die een ode brachten aan hun Thomas anno nu. Robin Scherpen en Lieke Radstaak trapten af met een muzikale ode aan Thomas. Daarop volgden de uiteenlopende verhalen van sprekers Mitch Wind, Peter Vader en Cornelis Kapitein. Het uur vloog voorbij en het programma sloeg aan bij het publiek.

Fotograaf: Martine Vonk.