Prentenboek

Met, voor en door Zwollenaren

Het Zwolse erfgoed spelenderwijs doorgeven aan de allerkleinsten. Dat doen we met het ’t Zwolse Prentenboek. Voor de totstandkoming van dit boek vragen we jonge Zwolse ouders welke locaties zij iconisch vinden voor onze stad, welke verhaallijn jonge kinderen aanspreekt en wat voor illustraties er bij het prentenboek passen.

Om met de jonge ouders van gedachten te kunnen wisselen, organiseren we kleinschalige, interactieve themasessies. De eerste themasessie vond plaats in de Consistorie van Academiehuis Grote Kerk. Daar dachten ouders met ons mee over Zwolse locaties die voor toekomstige generaties waardevol zijn om te leren kennen. In meerdere rondes legden we – in totaal – 60 locaties voor. Van kerken en parken tot kenmerkende gebouwen zoals het Isala Ziekenhuis en het voormalige gemeentehuis van Zwollekerspel. De jonge ouders liepen de tafels met posters langs en gaven met een post-it hun favoriete plekken aan.

 

In de Sassenpoort ontvingen we de groep voor de tweede sessie, waarin de verhaallijn centraal stond. We noemden verschillende invalshoeken en vroegen de ouders welke zij het meest aansprekend vonden. De deelnemers vertelden welke boeken ze het liefst met hun jonge kinderen lazen en deelden hun ervaringen over het leesniveau. Illustrator Ruben Gringhuis liet de eerste schetsen zien, die met enthousiasme werden ontvangen.

Begin augustus bekijken en beoordelen we een aantal van Rubens uitgewerkte illustraties. Zo geven we het boek stap voor stap vorm.

Foto: Gayle Tjong-Kim-Sang