Terugblik Open Monumentendag

Op zaterdag 11 september openden verschillende monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag 2021. De landelijke slogan van deze 35e editie was ‘Mijn monument is jouw monument’. Dit jaar waren ook de deuren geopend van het monumentale Drostenhuis, één van de gebouwen die straks onderdeel uitmaakt van het nieuwe stadsmuseum ANNO, Museum in de maak.

Het Drostenhuis
Vanaf de Melkmarkt liepen bezoekers door de lange gang van het Drostenhuis naar de achtertuin van het toekomstige museum waar ze werden ontvangen door medewerkers van Hanzebouw, Salet Verbetert Vastgoed en ANNO. De kamers van het Drostenhuis waren niet te betreden omdat deze nog volop gerestaureerd worden, maar toch kon men alvast een blik werpen in de ruimtes. Zo kreeg het publiek alvast een uniek inkijkje in het bouwproces van het museum in de maak.

Dit proces werd in de tuin verder uitgelegd met demonstraties over houtbewerking door Hanzebouw en Salet Verbetert Vastgoed. MeeMakers van ANNO en medewerkers van de afdeling Erfgoed van de gemeente Zwolle en Stichting Allemaal Zwolle vertelden bezoekers meer over ANNO. Ook presenteerde ANNO voor het eerst de ‘Zwollybooth’. Een booth in de maak waarmee bezoekers persoonlijke verhalen konden opnemen over hun favoriete Zwolse monument. Als presentje ontvingen zij een foto van zichzelf gemaakt in de tuin van het Drostenhuis.

Laatste weekend van de openstelling van de Schepenzaal
Zwolle heeft een mooie historische binnenstad die rijk is aan verhalen. De Schepenzaal behoort tot één van de bijzondere plekken in het centrum van Zwolle waar zo’n verhaal te vinden is. De gemeente Zwolle, Stadsrondleidingen Zwolle en ANNO, Museum in de maak, sloegen deze zomer de handen ineen door de deuren te openen van het oude stadhuis om het waardevolle verhaal van deze plek te delen met het publiek. Tijdens Open Monumentendag was het voorlopig de laatste kans voor publiek om vrij toegankelijk binnen te lopen bij de Schepenzaal. Van deze laatste kans werd volop gebruikgemaakt en onze MeeMakers blikken terug op een geslaagde openstelling.

Fotograaf: Martine Vonk.