Schepenzaal weer open voor publiek!

Historische Schepenzaal open voor publiek

De iconische Schepenzaal in het oude stadhuis van Zwolle wordt opnieuw opengesteld voor publiek. Zwollenaren en bezoekers van de stad krijgen een half jaar lang de kans om een gratis bezoek te brengen aan de plek vandaaruit de stad eeuwenlang is bestuurd. In de zomer van 2021 werd de Schepenzaal acht weekenden opengesteld voor bezoekers. Dit was zo’n succes, dat de gemeente Zwolle, Stichting Exploitatie Sassenpoort en ANNO de handen ineen hebben geslagen om de Schepenzaal ook dit jaar weer open te stellen. Vanaf 17 april 2022 kunnen inwoners en bezoekers van Zwolle in het weekend gratis de rijke cultuurhistorie van de stad ervaren in de imposante Schepenzaal.

De Schepenzaal

In de Schepenzaal werd eeuwenlang door het stadsbestuur vergaderd, maar er werd vanuit deze plek ook recht gesproken en menig vonnis geveld. Het uitdelen van lijfstraffen was aan de orde van de dag. Er werden ook zwaardere vonnissen uitgesproken. In deze Schepenzaal is een kast met beulzwaarden die getuigen van de onthoofdingen die vroeger voltrokken zijn. Terechtstellingen gebeurden op de Grote Markt, waar het schavot werd opgebouwd zodat alle inwoners konden aanschouwen wat er met misdadigers werd gedaan. Dit is één van de verhalen die te vertellen is over de bijzondere plek in de stadskern van Zwolle, maar er valt nog veel meer te vertellen.

Gratis bezoek

Bezoekers krijgen de mogelijkheid om vrijblijvend in de Schepenzaal rond te kijken en herinneringen op te halen aan het moment dat ze hier trouwden of hun Nederlandse nationaliteit in ontvangst namen. Ze worden daarbij verwelkomd door de MeeMakers van ANNO en vrijwilligers van Stichting Exploitatie Sassenpoort, die hen meer kunnen vertellen over de historische waarde van deze plek. Ook de stadsgidsen van Stadsrondleidingen Zwolle maken een extra tussenstop bij het oude stadhuis. De Schepenzaal is vanaf 17 april tot en met 30 oktober 2022 elk weekend gratis te bezoeken op zaterdag en zondag van 11.00 tot 15.00 uur.