Restauratie houten attiek Drostenhuis afgerond

Restauratie houten attiek Drostenhuis afgerond

Met het inhangen van de wapenschilden in de attiek is de restauratie van de uitbundig versierde houten kroonlijst van het Drostenhuis afgerond. Dit als aanloop naar de afronding van de werkzaamheden aan het gehele pand. Wethouder René de Heer onthulde de luiken. Op elk luik staat een familiewapen van voormalige eigenaren van het Drostenhuis. “Deze fraaie restauratie draagt bij aan het behoud van de historie van onze binnenstad en ons erfgoed. Het Drostenhuis heeft de kroon weer terug.”

De restauratie van de attiek (de versierde verhoging op de kroonlijst van de gevel) was hard nodig, het houtwerk was verrot en moest hersteld of vervangen worden. Daarnaast zijn de verflagen opnieuw aangebracht. De omvang van de werkzaamheden bleek groter dan voorzien. In samenwerking met Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provincie Overijssel, de gemeente Zwolle en Hanzebouw is de restauratie vormgegeven. Door toepassing van moderne technieken en vakmanschap is de attiek met de historische schilden in ere hersteld.

Kroonlijst
Het Drostenhuis is gebouwd rond 1543 en werd in 1760 gemoderniseerd in opdracht van de toenmalige eigenaar Gerrit Albert Podt. Toen werd ook de houten kroonlijst aan het pand toegevoegd met beelden van Amphitrite en Poseidon. De attiek is in rococo-stijl gemaakt en kent naast het wapen van Zwolle ook de wapens van de drie families die in het huis hebben gewoond (het familiewapen van Van Ensse links en in het midden de wapens van de families Podt en Helmich).

Drostenhuis
Het Drostenhuis is momenteel niet geopend voor publiek. Na de brand in 2017 was het nodig om het pand van binnen te herstellen. De bouwwerkzaamheden worden deze maand afgerond. Het Drostenhuis wordt onderdeel van ANNO, Museum in de Maak. De plek waar de geschiedenis van de stad Zwolle en haar inwoners wordt verteld. Museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief komen straks samen op één plek onder één naam. Naar verwachting opent ANNO in het voorjaar van 2022 zijn deuren aan de Melkmarkt in Zwolle.

Dit is een gedeeld nieuwsbericht die oorspronkelijk komt van Gemeente Zwolle.

Fotograaf: Marco Zuidhof.