Zwolse Verhalenbus

De Zwolse Verhalenbus

De oplettende Zwollenaren hebben hem misschien al zien rijden. In Zwolle is onze nieuwste aanwinst gearriveerd: de Zwolse Verhalenbus. Het mobiele museum waarmee ANNO de komende tijd door wijken gaat rijden om de verhalen van de stad op te halen en te brengen naar haar inwoners.

MeeMaker
De Zwolse Verhalenbus is een opvallende verschijning door zijn blauwe kleur en de illustraties die op de bus staan getekend. De illustraties vertellen stuk vóór stuk een klein stukje van de Zwolse geschiedenis en zijn ontworpen door Zwollenaar en MeeMaker Leoniek Zuidhof. ‘’ Het was een fantastische uitdaging om alle verhalen die Zwolle rijk is, te illustreren! Deze verhalen heb ik proberen te vangen in illustraties die herkenbaar zijn voor jong en oud. Ik ben benieuwd of jij alle Zwolse verhalen (her)kent!,’’ aldus Leoniek.

Nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Leoniek Zuidhof? Bekijk dan hier de video die filmmaker CineMAR heeft gemaakt.

Wat voorafging
In 2020 is een voormalige SRV-wagen aangekocht en omgebouwd tot ‘De Zwolse Verhalenbus’. De Verhalenbus is gerealiseerd door Perspekt Studios, het ontwerpbureau uit Haarlem dat ook de inrichting van de locatie van het museum aan de Melkmarkt 41 realiseert. Met deze Verhalenbus brengt ANNO de komende jaren op een laagdrempelige manier de verhalen van vroeger tot nu naar de inwoners van Zwolle.

ANNO haalde ook in 2021 nieuwe vrijheidsverhalen op, want we raken immers nooit uitgepraat over vrijheid. De Zwolse Verhalenbus is ingezet om actief vrijheidsverhalen op te halen bij jou, je buurman of iedere andere Zwollenaar die zijn of haar verhaal wil delen. Deze verhalen kunnen gaan over de oorlog, maar bijvoorbeeld ook over vrijheid van geloof, van het houden van wie je wilt, of de vrijheid die je voelt als je door Zwolle fietst.

Maar daar stopt het niet… De Zwolse Verhalenbus ging ook langs de schoolpleinen om de vrijheidsverhalen van Zwollenaren te delen. Zo staat ANNO samen met jonge Zwollenaren stil bij wat het betekent om in vrijheid te leven.

De Zwolse Verhalenbus is in 2021 ingezet voor:

  • Vrijheidsverhalen van Zwollenaren op schoolpleinen (april, Mei)
  • Zoekplaatjes (Juni, juli)
  • Stinspark (juni, september)
  • Wie is Thomas (augustus, september)
  • Verborgen verhalen op locatie
  • Evenementen (vanaf het moment dat dit weer mag)
  • En meer