Vrijheidsverhalen van Zwollenaren 2021

ANNO zoekt meer verhalen over de vrijheid van 14 april tot 5 mei
Op 14 april 1945 werd Zwolle bevrijd. Dit jaar staan we stil bij 76 jaar vrijheid en dat doen we samen. De vrijheidsverhalen die ANNO al eerder ophaalde, zullen te horen zijn tijdens een livestream op 14 april. Dit is ook het startsein voor het ophalen van nieuwe vrijheidsverhalen, want we raken immers nooit uitgepraat over vrijheid. We gaan onze Zwolse Verhalenbus, volledig coronaproof, inzetten om actief vrijheidsverhalen op te halen bij jou, je buurman of iedere andere Zwollenaar die zijn of haar verhaal met ons wil delen. Deze verhalen kunnen gaan over de oorlog, maar bijvoorbeeld ook over vrijheid van geloof, van het houden van wie je wilt, of de vrijheid die je voelt als je door Zwolle fietst.

Wil jij een vrijheidsverhaal met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@anno.nl en wie weet parkeert de Zwolse Verhalenbus binnenkort wel bij jou voor de deur. Op 5 mei deelt ANNO de mooiste verhalen met Zwolle!

Luister naar verhalen over de oorlog

Credits Fotograaf Geertjan Kuper

Fotograaf: Geertjan Kuper

Zonder herdenken, kunnen we niet vieren. Daarom presenteert ANNO audioverhalen over Zwolle in oorlogstijd. Vanaf 14 april ga je terug in de tijd met oude foto’s en luister je met je eigen telefoon naar de vrijheidsverhalen van toen in het nu. Op zeven verschillende locaties in de stad staan we stil bij onze vrijheid. Luister je mee? Je vindt de vrijheidstour hier. 

Livestream op 14 april 2021 vanaf 19.00 uur 2021 via RTV Focus Zwolle
In deze livestream luisteren we onder andere naar de verschillende Vrijheidsverhalen van Zwollenaren, kijken we naar de herdenking van de twee jonge Canadese soldaten Alexander Serediak en Thomas Llewellyn Thomas, lopen we door de stad met de stadsgids om de indrukwekkende vrijheidsverhalen van vroeger te ontdekken en luisteren we naar het vrijheidsgedicht -dat speciaal is geschreven voor ANNO- van de Zwolse stadsdichter, Sarah Lucassen. Meer weten? Lees dan snel verder. 

Wat is het verhaal van deze vrijheidskinderen?

Foto: fotograaf van de foto is Evert Melvin Nordstrom (1920-2008), collectie Historisch Centrum Overijssel.

14 april 1945 is dé dag dat Zwolle werd bevrijd. De avond ervoor op 13 april, stak Leo Major de spoorlijn over en ging een eindje verder naast de weg liggen. Zijn vriend Willy Arsenault probeerde hetzelfde te doen, maar hij maakte een geluid en werd beschoten door de Duitsers en overleed ter plekke. Leo zette zijn woede om in daadkracht en was vastberaden dat hij de stad Zwolle zou bevrijden. Een heldhaftige verkenningstocht en soloactie volgde.

Om 11.00 uur in de ochtend kwam het officiële bericht dat de stad bevrijd was. Om 13.00 uur luidden de kerkklokken en werd er gefeest. Mensen gingen de straten op, vierden feest en mochten op de foto op de halftracks van de Canadezen. Ook de dagen daarna was het feest in Zwolle en is ook deze prachtige foto door een Canadese soldaat in Zwolle gemaakt.

De vrijheid wordt vreugdevol gevierd! Hielke Hebers, één van de kinderen op de foto, was erbij. ”Het was een geweldig moment, ik ben blij dat ik het in mijn leven heb meegemaakt”, vertelde hij in 2018 aan een journalist van de Stentor.

Maar wie zijn de andere kinderen? Wat is hun persoonlijke vrijheidsverhaal? Wat hebben ze in de oorlog meegemaakt en hoe hebben ze de Zwolse bevrijding ervaren? Wat herinneren zij zich nog? Die vragen zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven en de verhalen zijn niet bekend. Voordat deze voorgoed verdwijnen, zijn we opzoek naar deze vrijheidsverhalen.

Omdat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is moeten we de verhalen blijven ophalen en delen. Ben jij, of ken jij iemand op deze foto? En wil je ons jouw verhaal delen of het verhaal van deze foto aanvullen met nieuwe informatie? Neem dan contact op met ANNO, museum in de maak, via info@anno.nl, zodat we kunnen blijven vertellen en nooit vergeten.

De foto met de vrijheidskinderen maakt onderdeel uit van een serie foto’s van de bevrijding van Zwolle die zijn gemaakt op 14 april 1945 door de Canadese soldaat Evert Melvin Nordstrom (1920-2008). Dankzij een schenker ontving Historisch Centrum Overijssel, partner van ANNO, de negatieven. Deze zijn nu gedigitaliseerd en de deels nog niet eerder gepubliceerde foto’s zijn nu online te bekijken. Bekijk de unieke beelden op de website van Historisch Centrum Overijssel.