Vrijheidsverhalen

ANNO zoekt meer verhalen over de vrijheid van 14 april tot 5 mei
Op 14 april 1945 werd Zwolle bevrijdt. Dit jaar staan we stil bij 76 jaar vrijheid en dat doen we samen. De eerste vrijheidsverhalen die ANNO al eerder ophaalden zullen te horen zijn tijdens de livestream op 14 april. Dit is ook het startsein voor het ophalen van nieuwe vrijheidsverhalen, want we raken immers nooit uitgepraat over vrijheid. We gaan onze Zwolse Verhalenbus, volledig coronaproof, inzetten om actief vrijheidsverhalen ophalen bij jou, je buurman of iedere andere Zwollenaar die zijn of haar verhaal met ons wil delen. Deze verhalen kunnen gaan over de kunnen de oorloog, maar bijvoorbeeld ook over vrijheid van geloof, van het houden van wie je wil of de vrijheid die je voelt als je door Zwolle fietst.

Heb jij een vrijheidsverhaal dat je met ons wilt delen? Stuur dan een berichtje naar info@anno.nl en wie weet parkeert de Zwolse Verhalenbus binnenkort wel bij jou voor de deur. Op 5 mei deelt ANNO de mooiste verhalen met Zwolle!

Luister naar verhalen over de oorlog
Zonder herdenken, kunnen we niet vieren. Daarom presenteert ANNO audioverhalen over Zwolle in oorlogstijd. Vanaf 14 april ga je terug in de tijd met oude foto’s en luister je met je eigen telefoon naar de vrijheidsverhalen van toen in het nu. Op zeven verschillende locaties in de stad staan we stil bij onze vrijheid. Luister je mee?

Wat is het verhaal van deze vrijheidskinderen?

14 april 1945 is dé dag dat Zwolle werd bevrijd. De avond ervoor op 13 april, stak Leo Major de spoorlijn over en ging een eindje verder naast de weg liggen. Zijn vriend Willy Arsenault probeerde hetzelfde te doen, maar hij maakte een geluid en werd beschoten door de Duitsers en overleed ter plekke. Leo zette zijn woede om in daadkracht en was vastberaden dat hij de stad Zwolle zou bevrijden. Een heldhaftige verkenningstocht en soloactie volgde.

Om 11.00 uur in de ochtend kwam het officiële bericht dat de stad bevrijd was. Om 13.00 uur luidden de kerkklokken en werd er gefeest. Mensen gingen de straten op, vierden feest en mochten op de foto op de prachtige half tracks van de Canadezen. Ook de dagen daarna was het feest in Zwolleen is ook deze prachtige foto door een Canadese soldaat in Zwolle gemaakt.

De vrijheid wordt vreugdevol gevierd! Hielke Hebers, één van de kinderen op de foto, was erbij. ”Het was een geweldig moment, ik ben blij dat ik het in mijn leven heb meegemaakt”, vertelde Hebers in 2018 aan een journalist van de Stentor.

Maar wie zijn de andere kinderen? Wat is hun persoonlijke vrijheidsverhaal? Wat hebben ze in de oorlog meegemaakt en hoe hebben ze de Zwolse bevrijding ervaren? Wat herinneren zij zich nog? De vragen zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven en hun verhalen zijn niet bekend. voordat deze voorgoed verdwijnen zijn we op zoek naar deze vrijheidsverhalen.

Omdat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is moeten we de verhalen blijven ophalen en delen. Ben jij, of ken jij iemand op deze foto? En wil je ons jouw verhaal delen of het verhaal van deze foto aanvullen met nieuwe informatie? Neem dan contact op met ANNO, museum in de maak via info@anno.nl, zodat we kunnen blijven vertellen en nooit vergeten.