De mooiste verhalen worden verwerkt in een animatie
Vele Zwollenaren voelen thuis op dat moment dat ze via de A28 naar huis rijden en het topje van de Peperbus zien. Dit gevoel is helemaal sterk als je van vakantie komt. Er zijn binnenstadbewoners die de Peperbus kunnen zien vanuit hun huis en om die reden geen klok meer hebben, want de Peperbus is immers hun ‘huisklok’. Veel Zwollenaren zijn in de Peperbus, of eigenlijk de Onze-Lieve-Vrouwetoren, getrouwd. Nog meer Zwollenaren ‘zijn er mee getrouwd’.
De Peperbus kent vele verhalen, van vroeger en nu. Hij staat immers al heel wat jaren in Zwolle. De Peperbus is gebouwd tussen 1454 en 1463. Hij had toen een spitse toren. Doordat de toren van de Grote of Sint-Michaëlskerk in 1669 afbrandde wilde men een nieuwe representatieve toren in Zwolle. In 1727 werd daarom een uivormige kap op de toren geplaatst.
In 1815 werd het bovenste deel van de toren verwoest door een brand. De toren werd hersteld en voorzien van het huidige koepelvormige dak in neoclassicistische stijl. Op dat moment kreeg hij zijn huidige bijnaam: ‘De Peperbus’.
Bij ANNO zijn we opzoek naar jouw persoonlijke verhaal of mooiste herinnering over de Peperbus. De mooiste verhalen worden verwerkt in de animatie die in de toren te zien is. De Peperbus is namelijk te beklimmen tot de eerste omgang die zich op 51 meter hoogte bevindt. Dit zijn in totaal 236 traptreden! Onderweg kan een stop gemaakt worden om de 360 graden animatie te bekijken.