Museum ANNO is open

Museum ANNO is open

Het is feest, want ANNO heeft de deuren geopend aan de Melkmarkt 41 in Zwolle! Het museum in de maak is sinds donderdag 12 mei geopend. Om dit met iedereen te vieren is het museum gratis toegankelijk tot en met 12 juni.  

De zon schijnt wanneer de eerste genodigden aan komen lopen op de Melkmarkt. Al snel vormt zich een rij voor de Zwolse Verhalenbus. Eenmaal aangemeld lopen de gasten door naar het mini-festivalterrein voor museum ANNO. Verschillende Zwolse ondernemers staan klaar om vanuit hun foodtruck diverse gerechten uit te serveren; van oesterzwamkroketten, Zwolse mosterdsoep, een frietje Zwolsche stoof tot een portie falafel, er is voor ieder wat wils.

Tussen alle aanwezigen vallen sommige gasten nét een beetje meer op… De Zwolse verhalen komen nu al tot leven door de verschillende verklede mensen die ook bij de opening aanwezig zijn. De beiaardier begint op het carillon te spelen en vier deelnemers van de ANNO Sleuteljacht worden op het podium uitgenodigd. Zij zijn de gelukkige winnaars van de luchtballonvaart over Zwolle! Maar de grote vraag blijft, hebben zij de juiste sleutel gevonden om de deur van het museum te openen?Een driejarige jongeman krijgt de eer om de eerste poging te wagen en gelukkig gaan de deuren van ANNO open. Dit bijzondere moment wordt gevierd met blauwe confetti, geklap en gejuich. De eerste gasten gaan naar binnen om het nieuwe stadsmuseum van Zwolle mee te maken. Wie om zich heen kijkt, ziet blije en verwonderde gezichten. In de wandelgangen hoor je hier en daar dat er een vergelijking wordt gemaakt met het voormalig Stedelijk Museum, zeker in het Drostenhuis. Het betaald toegankelijk gedeelte van het museum waar nu de verhalen van verschillende Zwollenaren worden verteld. Een moderne presentatie in een monumentaal pand. De meeste aanwezigen omarmen deze hedendaagse presentatie.

In de moderne vleugel van het museum, het gratis toegankelijke gedeelte, maken bezoekers mee hoe een stadsarcheoloog te werk gaat én ze krijgen een inkijkje in het Zwolse archief. Deze aanvullingen vallen in de smaak en trekken de nieuwsgierigheid van het publiek, want hier kunnen ze ook zelf aan de slag.

Het openingsfeestje eindigt in de historische tuin van het museum. Hier proosten de gasten nog voor een laatste keer met elkaar op een geslaagd begin van ANNO, Museum in de maak!

opening ANNO opening ANNO

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Kasper Veenstra en de aftermovie is gemaakt door Fokke Baarssen.