Iconisch Zwolle: Melkmarkt

Iconische Zwolle

Hoe hebben de Zwolse markten vroeger geklonken? En wie hebben hier gewoond? Laat je onderdompelen in de blik van jonge Zwollenaren op het Zwolse verleden. Tijdens de audioroute Iconisch Zwolle komen de plekken in de Zwolse binnenstad van vroeger weer tot leven. Historische feiten zijn verweven met fictie. Studenten hebben de verhalen geschreven waar jij naar gaat luisteren en Jeroen Allema neemt jou mee langs de verschillende plekken. Veel luisterplezier!

Deze route is ontwikkeld in samenwerking met eerstejaars studenten van ArtEZ in opdracht van ANNO.
Locatie: Melkmarkt.

Scroll naar beneden om door te gaan naar de afsluiter van de audiotour Iconisch Zwolle

Transcriptie: Iconisch Zwolle – Melkmarkt 
VERTELLER: Welkom op de markt. Boter in vaatjes, vlees in kuipen, eieren in manden, groente op karren, koeien aan een touw, zo werd van alles aangeboden op één van de Zwolse week- of dagmarkten.”

Anders van karakter waren de jaarmarkten. Die duurden meestal een hele week. Zwolle had er in de Middeleeuwen meerdere. Kooplieden reisden de jaarmarkten af om hun waar aan te bieden en ook boeren en ambachtslieden uit de regio konden er zakendoen. Sommige jaarmarkten waren gespecialiseerd in een bepaald product, zoals paarden. Het aanbod hing verder af van het seizoen. Voor de oktobermarkten werden doorgaans “vette beesten” (vee) aangevoerd voor de verkoop. De markthandel ging gepaard met volksvermaken zoals kermissen.

De markthandel verdween na verloop van tijd en het vertier van de kermis bleef over. Overmatig alcoholgebruik, vechtpartijen en festiviteiten die de zondagsrust verstoorden zorgden ervoor dat het draagvlak voor de kermis wegviel.

Bedankt voor het meemaken van de wandelroute Iconisch Zwolle. Meer verhalen over Zwolle? Loop dan naar binnen bij museum ANNO aan de Melkmarkt 41 in Zwolle.