Iconisch Zwolle: ANNO

Iconische Zwolle

Hoe hebben de Zwolse markten vroeger geklonken? En wie hebben hier gewoond? Laat je onderdompelen in de blik van jonge Zwollenaren op het Zwolse verleden. Tijdens de audioroute Iconisch Zwolle komen de plekken in de Zwolse binnenstad van vroeger weer tot leven. Historische feiten zijn verweven met fictie. Studenten hebben de verhalen geschreven waar jij naar gaat luisteren en Jeroen Allema neemt jou mee langs de verschillende plekken. Veel luisterplezier!

Deze route is ontwikkeld in samenwerking met eerstejaars studenten van ArtEZ in opdracht van ANNO.
Startpunt: ANNO, Museum in de Maak! Melkmarkt 41 in Zwolle.

Scroll naar beneden om door te gaan naar het eerste audioverhaal van Iconisch Zwolle

Transcriptie: introductie wandelroute – Iconisch Zwolle 
VERTELLER: Je luistert naar Iconisch Zwolle. Mijn naam Jasper Allema en ik neem je tijdens deze tour mee langs de verschillende locaties met Zwolse verhalen. De audiotour die je nu gaat luisteren is in februari/maart 2022 ontwikkeld door eerstejaars ArtEZ-studenten van de opleiding docent theater in opdracht van ANNO. Ze kregen van ons de opdracht om de historische feiten van deze verhalen om te zetten naar audiofragmenten waarbij ze de vrijheid kregen omdat te verweven met fictie. De vorm die ze daarbij konden gebruiken was om de verhalen te vertellen aan de hand van verschillende personages en een verteller. Het idee van deze tour is daarmee om het tijdsbeeld en de gebeurtenissen uit die tijd op de verschillende locaties over te brengen waarbij niet alles wat je hoort historisch correct is. Juist met die creatieve vrijheid hebben de studenten er hun eigen invulling aan kunnen geven. Veel luisterplezier! Laat je onderdompelen in de blik van de studenten op het Zwolse verleden.

Transcriptie: Iconisch Zwolle – ANNO, Museum in de maak!
KOOPMAN: Bloemkolen! Bloemkolen! Twee voor de prijs van een!

VERTELLER:  Ah heerlijk wandelen over de drukke markt. Lopend langs de Grote Aa, in 1558 tenminste. Kooplieden roepen, meeuwen krijsen en de boten varen over de grote Aa. Deze rivier loopt vanaf het Rodetorenplein tot de Grote markt waar alle kooplieden hun tentjes hebben opgezet.

MELKVROUW: Melk te koop! Verse melk!

VERTELLER: En hier aan de grote Aa staat sinds 1551 een prachtig huis. Het Drostenhuis, het huis van de Drost van Overijssel en Drenthe. Of nou ja, in die tijd heette het gewoon Drenthe.  En binnen in dat huis staat nu iets groots te gebeuren!

WERKER 1: Aan de kant! Aan de kant! Ik moet naar binnen!

AGNES: Ah daar ben je eindelijk met de bloemen! Zet ze maar op dat bruine kastje! Nee niet daar! Het kastje naast de grote klok!

VERTELLER: Dat is Agnes, de vrouw van de man waar het in het Drostenhuis om draait. Engelbert van Ensse. Hij is de Drost van Drenthe.

POSTBODE: Een brief! Een brief voor de Drost van Drenthe!

VERTELLER: Als Drost is hij hoofd van het bestuur en de centrale man in de Drentse rechtspraak. Ook is hij rentmeester van de bisschoppelijke goederen van Coevorden en Drenthe. In begrijpelijk Nederlands: hij beheert het vastgoed van Drenthe.

AGNES: Engelbert waar ben je!? De schilder wacht op je! Het schilderij moet nog afgemaakt worden voordat het diner met alle gasten begint!

ENGELBERT: Rustig aan Agnes.

AGNES: Rustig aan? De gasten komen al over een uur! De tafel moet nog gedekt worden, het voorgerecht is nog niet klaar, de foye moet nog gepoetst worden, ons Everhardje moet nog een bad krijgen en er ligt nog een brief van het Habsburgse Huis op je te wachten die dringend antwoord verwacht!

VERTELLER: Het is een drukte van jewelste in het Drostenhuis. Engelbert van Ensse, Heer van de Heest, wordt vandaag 38 jaar. Voor een man met zijn status wordt er een groot feest verwacht.

KOK: Mevrouw de soep is klaar? Waar wilt u hem hebben?

AGNES: Laat mij eens proeven!

*Slurp*

VERTELLER: Zo, dat ruikt lekker!

AGNES: Voeg nog wat zout toe en zet hem dan op tafel, Engelbert! Rechte rug! En voordat ik het vergeet, heb je de toespraak geleerd?

ENGELBERT: Toespraak?

AGNES: Die ik geschreven heb! De toespraak voor je verjaardag!

ENGELBERT: Ohh uhmmm uhhh…

AGNES: Engelbert kom op! Je weet dat… Oh! Haal Everhardje weg bij het haardvuur voordat hij zijn vingertjes verbrand! En breng hem naar boven! Dit is geen plek voor een kind van drie!

DIENST: Ja mevrouw.

VERTELLER: Oeh die Agnes lijkt me een dame die je tevreden moet houden.

AGNES: Goed, rechte rug Engelbert! Hier is je toespraak en je zorgt maar dat je hem over een uur uit je hoofd kent!

ENGELBERT: uhmm ja… ik ga even naar de studeerkamer.

AGNES: Engelbert kijk uit!

*KLING BOEM PAF*

AGNES: De soep!

VERTELLER: Ach.. dat is toch zonde van de soep…

AGNES: Engelbert jij onhandige niets nut! Als jij mij toch niet had dan kwam je nergens! En dan hebben we het nog niet gehad over jou en Drenthe!! Zonder mij had heel Drenthe nu van kruimels moeten leven! En is er iemand ooit dankbaar!? Nee! Er wordt altijd alleen maar gesproken over de machtige Engelbert.

ENGELBERT: Nou Agnes… Ik ben je toch dankbaar?

AGNES: Houd je mond! Ga naar boven en kleed je om! Iedereen weg! Wegwezen als je hier niets te zoeken hebt!

VERTELLER: Oh eh ja, ik geloof dat het tijd is om weer verder te gaan.

*Klusgeluiden*

VERTELLER: (Over het lawaai heen) We zijn nu in 1760, Engelbert en Agnes zijn al een tijdje dood en begraven, nu woont de familie Podt in het Drostenhuis.

*zaag zaag*

VERTELLER: Gerrit Podt is aan het verbouwen.

GERRIT: Daar links aan de gevel wil ik het familiewapen van de familie van Ensse… Daarnaast die van MIJN familie die van de Helmich familie! Nee.. niet die van de Mulert familie. Ik wil die zeur niet aan mn muur! Vergeet het Wapen van Zwolle niet!

VERTELLER: En prachtig die beelden die hij op de gevel zet!

GERRIT: Mooi! dat was het weer voor vandaag! Tijd voor het eten! Lieverd, is het eten al klaar?!

VERTELLER: Het is 2017 en ik fiets langs het Drostenhuis, wat nu het stedelijk museum is. En dan ruik ik iets…

*Sirene*

BURGER 1: BRAND BRAND BRAND!

BURGER 2: Iedereen aan de kant!!

VERTELLER: Ik duik aan de kant met mijn fiets. Net op tijd, de brandweerwagen raast voorbij.

BURGER 1: De geschiedenis gaat op in vlammen op…

VERTELLER: Na de brand staat het gebouw jarenlang in de steigers. Zoals je ziet is het nu weer opgeknapt. Want nu is het in gebruik door museum ANNO. Als je naar binnen gaat kan je…

LAURA: ho ho, stop is even. Niet alles al verklappen!

LEN: Als we meer willen weten kunnen we toch zelf naar binnen gaan?

VERTELLER: Ja… ja, dat kan ook natuurlijk.