Filmdocu over Léo Major

LeoMajor1 LR

Bijschrift foto: Op de foto zien we Leo Major (met ooglapje), de ‘bevrijder’ van Zwolle. Hij staat op de Wipstrikkerallee in het gezelschap van een aantal Zwollenaren. Van links naar rechts: Derk Udves, Tineke Kuipers, Leo Major, politieagent Henk Slendebroek en Jan Beintema. Op de voorgrond: Rob Kuipers, Jannie Kuipers en Frits Kuipers., 1945-04-14. Bron: Collectie Overijssel. Fotograaf Frits Kuipers.

Op zaterdag 13 november van 11.00 uur tot 13.00 uur vindt in Filmtheater Fraterhuis de exclusieve Fraterhuis Academie plaats, die in het teken staat van de Nederlandse première van de filmdocu ‘Léo Major: The One-Eyed Ghost’. De première met Nederlandse ondertiteling zal plaatsvinden in samenwerking met ANNO en de gemeente Zwolle. Vincent Robijn, directeur van Collectie Overijssel, schetst voorafgaand aan deze documentaire de Zwols cultuurhistorische context en ook enkele speciale gasten delen hun persoonlijke ervaringen.

Film Léo Major: The One-Eyed Ghost
Een portret van Léo Major, de eerste bevrijder van Zwolle die in 2005 benoemd werd tot ereburger van de stad. De Canadese korporaal Léo Major (1921-2008) nam in de nacht van 13 april 1945, een voortrekkersrol bij de bevrijding van Zwolle. Begin april 1945 naderden de geallieerden Zwolle. De commandant vroeg om twee vrijwilligers voor een verkenningsmissie om de Duitse aanwezigheid in kaart te brengen, voordat de stad met artillerie beschoten zou worden. Major en zijn vriend Willie Arsenault meldden zich hiervoor aan. Om de stad heelhuids in handen te krijgen, besloten ze om te proberen met zijn tweeën de stad in handen te krijgen. De gemeente Zwolle, Collectie Overijssel, basisschool de Octopus en mensen die in het verleden optraden als gastgezin bij de bezoeken van Léo Major werkten mee aan deze film.

Prijzen & zo
Vrienden van het Fraterhuis betalen €10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt €16,00. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit. Ga naar de website van De Fraterhuis Academie voor de kaartverkoop.