Erfgoedlezing: Bier in Zwolle – van de Witte Leeuw tot het Zwarte Schaap

Op vrijdag 17 november wordt in boekhandel Van der Velde in de Broeren (Achter de Broeren 1-3) om 20.00 uur weer een historische lezing in de reeks ‘Verhalen over Zwolle’ georganiseerd. Het verhaal van deze avond gaat over bier. Historicus Jan ten Hove neemt u mee op een reis door de stedelijke bierhistorie, vanaf de Middeleeuwen tot vandaag. Kunsthistoricus en directrice van het Vrouwenhuis Saskia Zwiers vertelt het verhaal van de familie Greve en bierbrouwerij De Gouden Kroon in de Voorstraat.
De muziek wordt verzorgd door het duo Sotto Voce, ArtEZ Conservatoriumstudenten Noa van den Berg (zang) en Denys Sukmanovskyi (piano).

Bier werd vroeger door jong en oud, rijk en arm, man en vrouw de hele dag door gedronken. Geen wonder dat Zwolle in de 17de eeuw meer dan vijftien brouwerijen telde! Een van de grootste was De Gouden Kroon in de Voorstraat. Dit familiebedrijf werd enige tijd geleid door de jonge Aleida Greve (1670-1742). Zij liet bij testament haar grote huis aan de Melkmarkt 53 na als Vrouwenhuis, een hofje voor bejaarde vrouwen.