Vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid dragen de Vrienden van ANNO bij aan het heden, verleden en toekomst van de verhalen van Zwolle, het (immaterieel) erfgoed en ook aan ontwikkeling van Zwolse talenten en de verhalen van huidige bewoners van de stad.
De historie van Zwolle wordt gedragen door sterke schouders. Door samen te werken met maatschappelijk betrokken ondernemers, bouwt ANNO Stadsmuseum Zwolle aan een toekomstbestendig museum, waarin de verhalen van Zwolle een podium krijgen. Alle aangesloten VRIENDEN VAN ANNO erkennen de waarde van kunst, cultuur en erfgoed en dragen zelf bij aan de stad doordat zij hun eigen Zwolse verhaal in de geschiedenis nu aan het schrijven zijn.
Zwolse ondernemers verbinden zich met de VRIENDEN VAN ANNO aan een belangrijke missie: bijdragen aan het vertellen van de verhalen van deze stad vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid voor het in stand houden van (immaterieel) erfgoed, het bieden van een podium voor Zwols talenten en het borgen van de Zwolse historie.
“Met de VRIENDEN VAN ANNO slaan we als museum een nieuwe weg in. De ondersteuning die we vanuit de stad voelen, geeft ons nog meer drive om de verhalen van de stad te blijven vertellen en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken.”
Germa Greving – Directeur ANNO Stadsmuseum Zwolle
De meest persoonlijke partner voor een structurele samenwerking.
– Elbert Jan Hesse – Algemeen directeur Novon
Over NovonDe Tuinkamer is een heel bijzondere ruimte in het Drostenhuis, omdat deze niet bestond toen het Drostenhuis gebouwd werd in 1551. Pas toen de voordeur van het statige pand werd verplaatst naar de Melkmarkt, na het overkluizen van de Grote Aa, de rivier die voor het Drostenhuis stroomde, werd deze ruimte aan het huis gebouwd. Op dit moment werd de tuin privé en werd de Tuinkamer in gebruik genomen als ontvangstruimte en als kamer waar men in ontspanning over de tuin kon uitkijken. Door de grote ramen is er een prachtig uitzicht op de tuin. In de 19e eeuw kreeg deze kamer een bijzondere functie: in de tijd dat het Drostenhuis werd gebruikt als Rooms Katholiek ziekenhuis, was dit de operatiekamer.
In deze kamer vindt het verhaal van de Wilde Deerne onderdak. Een verhaal dat verbonden is met Novon, die in 2018 het muzikale theaterspektakel met dezelfde naam ondersteunde. Deze connectie is voelbaar in de betrokkenheid van Novon bij ANNO Stadsmuseum Zwolle. Ook het verhaal van Novon is een Zwols verhaal. Het begon met de glazenwasser Jacco Vonhof, die droomde van een eigen schoonmaakbedrijf. In 1993 werd deze droom werkelijkheid en zag Jacco zijn bedrijf groeien naar wat het nu is. Een koploper in schoon met aandacht en zorg voor mensen door mensen, dat maatschappelijk verantwoord en sociaal onderneemt, met meer dan 2000 mensen die zich hier elke dag voor inzetten. Vanuit hun wens om talent en cultuur in de regio te behouden en te helpen ontwikkelen, sluit Novon zich aan bij de VRIENDEN VAN ANNO.
Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.
– Arnold Bouman – Directeur STORM in Recruitment
Over STORM in Recruitment
Een sprekend verhaal over het Drostenhuis, is de nacht van 17 november 2017, toen er brand ontstond in De Achterkamer. Het was de aanleiding voor een grote verbouwing en daarbij de verduurzaming van het monumentale pand. Dat is niet het enige bijzondere aan De Achterkamer, uit bouwhistorisch onderzoek blijkt dat deze kamer waarschijnlijk al bestond vóór de bouw van het Drostenhuis. In de muur boven de deur in de hoek is een dichtgemetseld raam gevonden, het uitzicht van dit raam is de huidige traptoren. Dit duidt erop dat De Achterkamer al bestond voor de bouw van de toren. In deze ruimte zijn sporen gevonden van een grote open haard die ruim genoeg moet zijn geweest om in te koken. Een eeuw later werd de kamer gebruikt als ‘Stoofjen’, een zogenaamde ‘warme kamer’. Uit een inboedelbeschrijving uit 1634 blijkt dat hier een hemelbed stond, maar dit was geen echte slaapkamer. De kamer had een dubbelfunctie, slapen en wonen gebeurde in de koude wintermaanden in dezelfde ruimte, zodat men zo min mogelijk ruimtes hoefde te verwarmen.
Het verhaal van Jannes Nauta wordt vanaf 19 april in deze kamer verteld. Een verhaal over de grootste homovervolging in Nederland, waar 300 mannen werden opgepakt. Het is een verhaal over jezelf kunnen zijn en meedoen in de maatschappij en stelt de vraag of iedereen gelijk is aan elkaar. Gelijkwaardigheid en zijn wie je bent zijn belangrijke punten die ook terug te vinden zijn in de bedrijfsfilosofie van STORM in Recruitment, dat geworteld is in de Afrikaanse levenswijsheid: Ubuntu, als ik jou als mens behandel, word ook ik meer mens. STORM in Recruitment is een wervingsbureau dat gelooft in medemenselijkheid, hartelijkheid en openheid. Juist in vluchtige tijden geloven zij in langlopende relaties die een mooie sociale uitwerking hebben. Met een team van intrinsiek gemotiveerde professionals geven zij anderen vertrouwen en werken ze samen aan het verbinden van mensen. Zij zetten zich ervoor in de juiste connecties te leggen tussen mensen en organisaties en dagen professionals uit zichzelf te zijn, op hun werk en daarbuiten.
We hopen dat ANNO en Zwolle erkend worden als dynamische plaatsen waar nieuwe ideeën bloeien en mensen vanuit het hart met elkaar en met hun erfgoed verbonden zijn.
– Nathalie Beck – Chief Miracle Maker blue®m
Over blue®mDeze kamer heeft een groot deel van haar bestaan het stromen van de verborgen rivier de Grote Aa meegemaakt. Ten tijde van de bouw lag de ingang van het Drostenhuis aan de Voorstraat. Deze kamer zag er in die tijd heel anders uit, volgens een omschrijving van de inboedel in 1634 bestond deze ruimte uit meerdere kleine kamertjes. Er stonden twee tafels, zes stoelen en dertien schilderijen. Het werd mogelijk tot één kamer gemaakt toen er verbouwd werd. De meeste elementen van de kamer stammen uit de 17e en 18e eeuw en zijn gemaakt in Lodewijk de 14e stijl, die de rijke Zwollenaren uit die tijd afkeken van het Franse koningshuis. De Blauwe Voorkamer was hierdoor een kamer om mee te pronken.
De (half)zus van de bekende Zwolse kunstenaar Gerard ter Borch, vind je vanaf 19 april terug in deze kamer. Het verhaal van Gesina ter Borch is bijzonder, omdat zij van haar vader leerde tekenen en schilderen in een tijd waarin dit voor vrouwen ongewoon was. Het werk van Gesina geeft een inkijkje in het leven van de 17e eeuw door haar ogen. Ze keek op geheel eigen wijze naar het leven. Dat hebben Gesina en blue®m gemeen.
Het motto van blue®m: “Het leven is een wonder,” weerspiegelt niet alleen hun toewijding aan het verbeteren van de mondgezondheid door de revolutionaire kracht van zuurstof, maar ook aan het bevorderen van de algehele gezondheid en welzijn wereldwijd. In meer dan 70 landen werkt blue®m aan een wereld waar mensen zich energieker, gezonder en gelukkiger voelen. Daarnaast omarmt blue®m het ‘denken voorbij protocollen’ en verkennen zij ongebaande paden. Dit vereist de moed om traditionele benaderingen te bevragen en te innoveren vanuit een authentieke visie. Zij beperken zich niet tot bestaande kaders, maar herdefiniëren deze op basis van wat ze diep in hun hart weten dat mogelijk is. Nathalie Beck, Chief Miracle Maker, benadrukt lachend: “Als je hart de leiding neemt, worden de doelen niet alleen bereikt, ze worden overtroffen.” Deze filosofie werd ook belichaamd door Gesina Ter Borch in haar tijd; zij volgde haar hart en oversteeg de verwachtingen in een tijdperk waarin vrouwen zelden erkend werden voor hun artistieke talent.
Samen maken we Zwolle bijzonder!
– Jos Langenkamp – Eigenaar Stern Partyservice
Over Stern PartyserviceDe keuken van het Drostenhuis is één van de oudste museale keukens van Nederland. Bijzonder aan deze keuken is dat hij van onder tot boven betegeld is. Dat zie je in Nederland alleen in Zeeland, Friesland en Overijssel en zorgden ervoor dat de keuken beter schoon te houden was. De afzuiging in keukens was in deze tijd slecht, waardoor er veel rook- en roetaanslag ontstond. Dit is ook de reden dat de deuren en kozijnen donker van kleur zijn, de zwarte aanslag viel dan minder snel op. De Drostenkeuken zit vol achttiende eeuwse gadgets, zoals een fornuis en een dubbele waterpomp. Deze kranen zijn niet voor warm en koud water zoals we tegenwoordig hebben, maar voor regen- en grondwater. Dankzij archeologische opgravingen in de tuin weten we dat er putten waren voor grondwater en regenwater.
Stern heeft ruim 88 jaar historie in Zwolle, was aanwezig op bijna alle grote evenementen die de stad heeft gekend én heeft in de huiskamers, feestzalen, eventcenters, bedrijfskantines, bruiloften, tuinen en andere plekken de verhalen van Zwolle voorzien van eten, drinken en verbinding. Door deze innige band, zet Stern zich graag in voor haar stad. “Cultuur en geschiedenis zijn de bouwstenen voor de toekomst van stad, regio en land. Een rijke geschiedenis is een inspiratie voor de toekomst.”
Cultuur en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaar waar mensen samenkomen. Voeding is een belangrijk onderdeel van elke cultuur. Eten en drinken zorgen voor verbinding, net als cultuur, erfgoed en de verhalen uit onze geschiedenis. Ze creëren een gevoel van saamhorigheid, versterken relaties en verrijken de creativiteit. Vanuit het motto: samen staan we sterk, maakt Stern zich als VRIEND VAN ANNO sterk voor een mooier Zwolle.
Door hun naam te verbinden aan het museum, de kamers en de verhalen van Zwolle, houden de VRIENDEN VAN ANNO historie en erfgoed in leven en maken ze deze actueler dan ooit.