Lancering van ‘De verhalen achter de zerken’

De verhalen achter de zerken

Midden in de Zwolse binnenstad staat Academiehuis Grote Kerk. Deze kerk is gezegend met heel wat pronkstukken zoals de vierhonderd jaar oude kansel en het grootste Schnitgerorgel van Nederland, maar minstens zo bijzonder is de spectaculaire zerkenvloer. Onder deze vloer zijn de levensverhalen verborgen van verschillende Zwollenaren die in deze kerk zijn begraven. Museum ANNO en Academiehuis Grote Kerk lanceren de audiotour en podcast ‘De verhalen achter de zerken’.

Museum ANNO vertelt de bijzondere verhalen van Zwolle. Eén van deze verhalen gaat over de mensen die begraven liggen onder de zerkenvloer in de Grote Kerk. Tussen 1452 en 1827 zijn er ruim zevenhonderd mensen begraven in de kerk, zoals de families Haersolte, Windesheim en Bentinck. Maar ook VOC-chirurgijn Hendrik Smeeks en de ‘gewone’ burger vonden hier hun laatste rustplaats. Zoals Johanna Ida Groenevelt, een 18-jarig schoolmeisje. Het gaat om een bont gezelschap Zwollenaren met allemaal een ander verhaal.  

Achter de graven van een aantal markante personen, gaat een bijzonder verhaal schuil. Reinout Meijer maakte in opdracht van ANNO en in samenwerking met het Academiehuis de audiotour ‘De verhalen achter de zerken.’ In deze tour word je meegenomen langs de verhalen van vijf verschillende mensen die begraven liggen in de Grote Kerk. Reinout produceerde ook een podcast over deze zerkenvloer in samenwerking met stadsarcheoloog Michael Klomp.

‘De verhalen achter de zerken’ is vanaf nu mee te maken bij Academiehuis Grote Kerk in Zwolle. Kijk hier voor de actuele openingstijden.