Burgemeester onthult herinneringsplaquette

Burgemeester Peter Snijders onthulde vandaag, samen met een jonge Zwollenaar, een herinneringsplaquette aan het pand aan de Willemskade 9. Daarmee wordt de plek gemarkeerd van waaruit tijdens de bezetting heimelijk een foto werd gemaakt van de deportatie van een groep Joodse stadgenoten.

De foto van de deportatie van Joden in Zwolle Foto Historisch Centrum Overijssel

Tijdens een kleine plechtigheid onthulde burgemeester Peter Snijders samen met de dochter van een Zwolse inwoner, die het initiatief voor het bordje gestart is, een herinneringsplaquette aan de Willemskade 9 in Zwolle (Chinees Indisch restaurant Sozing). Dat deed hij in bijzijn van onder andere de voorzitter van de Joodse gemeente Ingrid Petiet en Paul Harmens van Historisch Centrum Overijssel.

Deze foto, gemaakt door J.A. Eelsingh,  is ruim een jaar geleden opgedoken uit de archieven van het Historisch Centrum Overijssel. Op de foto zie je hoe Nederlandse politiemannen in Zwolle een groep Joden wegbrengen naar een verzamelpunt, waarna ze richting Westerbork gaan. De Joden zijn te herkennen aan de Jodenster op hun kleding. Het is voor het eerst dat een niet-Amsterdamse foto is opgedoken. Je ziet heel duidelijk de oude Keersluisbrug en op de achtergrond zie je de werf van de Eekwal.

Wat de foto zo bijzonder maakt, is dat het de eerste niet-Amsterdamse foto is van een deportatie. Paul Harmens, medewerker collectie WO2 van het Historisch Centrum Overijssel, ontdekte de foto eind 2019 toen hij de collectie van de Zwolse beroepsfotograaf Jan Anthonie Eelsingh (1866-1949) doorspitte. Deze foto is het zichtbare bewijs dat dit hier in onze stad gebeurde, op 2 oktober 1942. Het is heel belangrijk bewijs, dat een goede plek moet krijgen.

Bron: RTV Focus Zwolle

Een inwoner van Zwolle, heeft zich hard gemaakt dat er een plaquette moest komen voor deze foto. Samen met de gemeente Zwolle en Historisch Centrum Overijssel zijn we vervolgens een samenwerking gestart om ook daadwerkelijk een plaquette te ontwikkelen en alles te regelen wat daarbij komt kijken. De eigenaren van het pand waarvandaan de foto is genomen, vinden het ook belangrijk dat dit stukje Zwolse geschiedenis wordt gedeeld en het bordje aan hun gevel wordt bevestigd. Ook zij waren bij de plechtigheid aanwezig.