‘Het Ambt aan de Ketting’

Burgemeester van Walsum

Op 14 april 2020 (de bevrijdingsdag van Zwolle) verscheen er een artikel in de Volkskrant met de kop: “Hoe mijn opa de ambtsketting van Zwolle verloor en nooit meer terugkreeg”. Het artikel is geschreven door journalist Sander van Walsum, kleinzoon van de voormalig burgemeester van Zwolle Arnoldus van Walsum. Sander vertelt op indrukwekkende wijze hoe zijn opa als eerste Nederlandse burgemeester in oorlogstijd werd ontslagen en hoe hij na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zwolle behandeld is.

 

 

Naar aanleiding van dit artikel riep D66 door middel van een motie het College van Burgemeester en Wethouders van Zwolle op om in samenwerking met ANNO een kleine expositie te organiseren over de Zwolse Burgemeesters in oorlogstijd, omdat we moeten blijven vertellen over 75 jaar vrijheid en de prijs die daarvoor betaald is.

Aan de komende expositie Vrijheidsverhalen van Zwollenaren wordt door ANNO een kleine expositie gekoppeld “Het Ambt aan de Ketting’ over de Zwolse burgemeesters in oorlogstijd.

Colofon
Meemakers
Studio Neon
Alex de Jong, Attest Communicatie
NIOD
Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant
Kees Ribbens, Bewogen Jaren
ANNO

Foto: Collectie Historisch Centrum Overijssel
Burgemeester van Walsum