Vrijheidsvertelling bij ANNO

Peter Vader en Toos Ligtenberg verzamelden verhalen van Zwollenaren, of mensen die ooit gevlucht zijn en in Zwolle wonen over hoe zij zijn bevrijd vanuit onderdrukking door oorlog. Ze spraken hiervoor 2 Oekraïense vrouwen (die vertelden over de dag dat de Russen binnenvielen) 2 vrouwen die ooit zijn gevlucht uit Iran (met beide een heel eigen verhaal) en een Zwolse met wortels in Papoea-Nieuw Guinea (die zich nog altijd hard maakt voor het uitdragen van het verhaal van de Papoea). Ook spraken Peter en Toos een man wiens vader als jongen van 15 werkte voor het verzet in de 2e Wereld Oorlog. Ze interviewden Henk van Gerner, kleinzoon van de boer die een Canadees regiment onder had gebracht in zijn boerderij en hebben een online gesprek gevoerd met de zoon van de Canadese bevrijder Leo Major, Daniel Major. De verhalen lieten een diepe indruk achter.

Peter en Toos bundelden de verhalen en maakten er een vertelvoorstelling van om oorlog een gezicht te geven en de vrijheid te vieren die voor lang niet iedereen zo vanzelfsprekend is.

Over Toos en Peter

Toos is theatermaker en actrice, verteller en zangeres. Daarnaast is ze afstudeermentor van de Vertel Academie en geeft ze enkele uren drama aan een hogeschool. Toos maakt onder de naam De Lichte Kwelling Theaterproducties theater op maat voor zorgorganisaties, onderwijsinstellingen, overheid en bedrijven, waarbij ze ook regelmatig het dagvoorzitterschap verzorgt. Als verteller maakte ze voorstellingen voor Zwolse festivals als Zwolle Unlimited, het Wereld Beroemde verhalen Festival en Stadsfestival 2021. Hiervoor combineert Toos fictie met historische verhalen uit Zwolle en veel sfeerbeeld over het Zwolle van toen.

Peter Vader is eigenaar van Peter Vader Trainingen. Een trainingsbureau op het gebied van team-building, leiderschap trainingen, sales opleidingen en verbindingen. Daarnaast is Peter eigenaar van Stadswandelingen Zwolle. Landelijk staat Peter bekend om zijn humorvolle wandelingen met veel mogelijkheden. Hij werkt tijdens zijn wandelingen vooral met storytelling. Op dit moment is Peter naast het geven van trainingen, performances en stadswandelingen bestuursvoorzitter van Zwolle Unlimited.

Toos en Peter combineerden op het stadsfestival 2021 hun beide acts over Thomas a Kempis, wat een mooie combinatie bleek van energie, bravoure, rust en reuring. Peter en Toos combineren in De Zwolse Bevrijdingsroute hun kennis van en liefde voor de Zwolse historie, oude verhalen uit de stad en hun theaterervaring.