Schilderijrestauratie: proces en uitleg van Collectie Overijssel

Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat er komt kijken bij een restauratie van een historisch schilderij? Op 12 december krijg je bij ANNO Stadsmuseum Zwolle een unieke kijk achter de schermen. Yara Broekhoff neemt je mee in haar restauratieproces van een portret uit de achttiende eeuw.

De afgelopen twee jaar liep er een bijzondere samenwerking tussen Collectie Overijssel en de Universiteit van Amsterdam. Drie studenten van de master Conservation and Restoration of Cultural Heritage kregen de kans om een drietal schilderijen uit de Zwolse collectie te onderzoeken en restaureren. Voor de studenten een mooi project om hun opgedane kennis in de praktijk te brengen en voor Collectie Overijssel een goede gelegenheid om de conditie van deze schilderijen te verbeteren.

Eén van deze schilderijen is het portret van Adriana Eleonora Catharina Hofman van Someren, geschilderd door J. van Hien. Een prachtig portret uit de achttiende eeuw van een vrouw in een blauwe jurk, een met hermelijn gevoerde mantel en een parelsnoer. Ze kijkt je recht in je ogen aan.

Studente Yara Broekhoff deed uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van het schilderij om zo te bepalen hoe ze de restauratie moest aanpakken. Twee jaar lang was ze er, naast haar masteropleiding, mee bezig. “Het geeft erg veel voldoening om laag na laag vuil en vernis te verwijderen en het werk door deze restauratie te kunnen beschermen tegen degradatiefactoren van de toekomst”, aldus Yara. Inmiddels is het schilderij weer terug in Zwolle en klaar om tentoongesteld te worden.

Ben jij altijd al nieuwsgierig geweest naar zo’n restauratieproces en wat er bij komt kijken? Dan is dit je kans. Op dinsdag 12 december vertelt Yara meer over haar onderzoek en restauratiewerkzaamheden bij ANNO Stadsmuseum Zwolle. Het resultaat is die dag natuurlijk ook live te bekijken, speciaal voor deze gelegenheid komt het schilderij naar het museum.